időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Továbbra is Németország a menedékkérők fő célpontja az EU-ban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.17. 13:04 2021.10.17. 19:09
Továbbra is Németország a menedékkérők fő célpontja az EU-ban

Továbbra is Németország a menedékkérők első számú célpontja az Európai Unióban, és a menedékjogi kérelmek száma az idén is elérte a százezres nagyságrendet– írta a Welt am Sonntag. 

A vasárnapi német lap összeállítása szerint szeptember végéig 100 278 menedékjogi kérelem érkezett a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAFM). A kérelmek száma így sorban a kilencedik évben lépte át a százezres határt.

Németország messze a legnépszerűbb európai uniós célország a menekültügyi migrációban. Ezt mutatja a tagállamok közötti menekültügyi együttműködés fejlesztésével foglalkozó közösségi szervezet, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) egy még nem nyilvános statisztikája, miszerint Németország után a második helyen Franciaország áll 54 105 menedékjogi kérelemmel, majd Spanyolország (41 799 kérelem), Olaszország (37 492 kérelem) és Ausztria (22 928 kérelem) következik – jegyzi meg a Welt am Sonntag. Kiemelték, hogy szeptemberben különösen sokan fordultak a BAMF-hoz, 13 849 kérelem érkezett a hivatalhoz. 

Az utóbbi négy évben csak két alkalommal, 2017 novemberében és 2019 januárjában adtak be ehhez hasonló mennyiségben menedékjogi kérelmeket Németországban.

A fejlemény annak tulajdonítható, hogy az Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból évek óta Németországba irányuló illegális – EU-s belső – menekültügyi migráció változatlanul erős, és mellette az idén nyáron kialakult egy új útvonal, amely Belarusz felől éri el az EU területét.

A német földre Belaruszon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. 

Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében. A határőrizetért felelős német szövetségi rendőrségnél a Welt am Sonntag megkeresésére közölték, hogy augusztus óta már 4900 olyan embert tartóztattak fel a német–lengyel határ térségében, akik Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül utaztak be engedély nélkül Németországba. Hozzátették, hogy az érkezők száma továbbra is emelkedik.

Az EU-ba igyekvő menedékkérők eddig rendszerint Törökországból utaztak repülővel Belaruszba.

Azonban az EU rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) ismeretei szerint újabban Szíriából is érkeznek charterjáratok. A Cham Wings nevű szíriai légitársaság hetente három járatot indít Minszkbe, összesen ötszáz hellyel. Szíria mellett a szomszédos Jordániából és Libanonból is érkeznek járatok a fehérorosz fővárosba az Europol szerint – jegyzi meg a Welt am Sonntag. Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. 

Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, így is rendre százezer felett maradt. 

Borítókép: Kameruni illegális bevándorlók a litvániai Vydeniai településen létesített menekülttáborban 2021. július 10-én. Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis