Zaklatási botrány rázta meg a francia egyházat

Legalább 216 ezer gyermeket zaklatott a francia katolikus egyház klérusa 1950 óta – állapította meg egy tegnap közzétett jelentés.

2021. 10. 05. 21:11
Catholic Bishop Eric de Moulins-Beaufort, president of the Bishops' Conference of France (CEF), attends the publishing of a report by an independant commission into sexual abuse by church officials (Ciase) on October 5, 2021, in Paris. - An independent inquiry into alleged sex abuse of minors by French Catholic priests, deacons and other clergy has found some 216,000 victims of paedophilia from 1950 to 2020, a "massive phenomenon" that was covered up for decades by a "veil of silence." (Photo by THOMAS COEX / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/THOMAS COEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 216 ezer gyermeket zaklatott a francia katolikus egyház klérusa 1950 óta – állapította meg egy tegnap közzétett jelentés. Az egyház által rendelt, de független vizsgálat bírósági, rendőrségi, egyházi adatok, sajtómegjelenések, valamint az áldozatok és szemtanúk vallomásai alapján legalább 2700 feltételezett elkövetőt azonosított, de valószínűsítik, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Gyanítják, hogy az érintettek száma is jóval magasabb lehet, akár a 330 ezret is elérheti, ha a tágabb környezetet, például a katolikus iskolák tanárait is beleszámolják. A 2500 oldalas jelentés szerint 

az áldozatok túlnyomó többsége 10–13 év közötti fiú volt. 

A nyomozás azt is az egyház szemére veti, hogy nem csupán megakadályoznia nem sikerült a zaklatásokat, de tudatosan a szőnyeg alá is söpörte a problémát, a 2000-es évek elejéig teljes érdektelenséget mutatott, sőt megpróbálta eltussolni az ügyeket. Most megtették a megfelelő jogi lépéseket is, ahol erre ennyi idő távlatából még lehetőség volt: 22 feltételezett bűncselekményt jelentettek a hatóságoknál, további negyven elévült esetet, amelyeknél a gyanúsítottak még életben vannak, mégpedig az egyháznál.

Kérdés, hogy az áldozatok számára van-e még vigasz? A vizsgálat emlékeztetett rá, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak hatvan százalékának később zavarttá vált az érzelmi és szexuális élete. 

Magunkba fojtjuk, aztán csak növekszik, mint egy ciszta, mintha felemésztené az áldozat testét és a lelkét

 – nyilatkozott saját érzéseiről Olivier Savignac, akit 13 esztendősen rontott meg egy pap egy katolikus nyári táborban. Felmerült az is, hogy az azonosítható áldozatok pénzügyi kompenzációt is kapjanak a francia katolikus egyháztól. Egyelőre azonban be kell érniük a bocsánatkéréssel. Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek „mély szégyenét és megbánását” fejezte ki, és közleményben „mély fájdalmáról” számolt be Ferenc pápa is, aki állítólag már néhány nappal korábban tudomást szerzett a jelentés lesújtó tartalmáról. Az újabb francia botrány nagyon rosszul jön a katolikus egyháznak, amelynek megítélését az utóbbi években több hasonló szexuális zaklatási ügy is megtépázta.

Borítókép: Eric de Moulins-Beaufort katolikus püspök, a Franciaországi Püspöki Konferencia (CEF) elnöke részt vesz a független bizottság jelentésének közzétételében az egyházi tisztviselők szexuális bántalmazásáról 2021. október 5-én, Párizsban. Fotó: THOMAS COEX / POOL / AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.