időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

A migránsok halála miatti fájdalmának adott hangot Ferenc pápa

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.28. 16:00 2021.11.30. 14:52
A migránsok halála miatti fájdalmának adott hangot Ferenc pápa

Fájdalmának és gyászának adott hangot a La Manche csatornán és a Földközi-tengeren átkelő, a lengyel–belarusz határon várakozó migránsok halála és szenvedése miatt Ferenc pápa vasárnapi Úrangyala imájában. Arra kérte a Szent Péter téren egybegyűlt hívőket, hogy imádkozzanak a migránsokért és szenvedéseik miatt.

Gondoljuk csak el, hány migráns van kitéve ezeknek a súlyos veszélyeknek ezekben a napokban. Hányan vesztették életüket határainkon

− mondta a katolikus egyházfő.

A helyzetükről érkező hírek hallatán fájdalmat érzek.  A La Manche csatornán életüket vesztettek miatt, a belarusz határnál lévők miatt, akik között sok a gyermek. Azok miatt, akik belefulladtak a Földközi-tengerbe. Mekkora bánat rájuk gondolni. Sok migráns számára sírrá változott a tenger, amelyen egy jobb élet reményében akartak átkelni

− hangoztatta. Felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy álljanak ki a migránsok jogaiért, és megköszönte a katolikus intézményeknek, köztük a Caritasnak a legelesettebbek iránti elkötelezettségüket.

Szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. Mintegy kétszáz migránst vettek fel szombat este az olasz parti őrség hajói Calabria partjainál a Jón-tengeren. Az ENSZ becslései szerint idén mintegy 1600 ember halt meg vagy tűnt el a Földközi-tengeren illegális átkelés során.

Borítókép: Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából 2021. november 28-án, advent első vasárnapján (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)