Budapesten tárgyalnak kedden a V4-országok kormányfői

Mateusz Morawiecki: Brüsszelnek a 7-es cikkely körüli vita helyett a biztonsági fenyegetésekre kellene fókuszálnia.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 22. 12:42
HEGER, Eduard; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Katowice, 2021. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Eduard Heger szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án. A találkozón Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten tárgyalnak kedden a V4 országok kormányfői a migrációról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A V4 soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője, Orbán Viktor a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnökkel folytat megbeszélést. 

Ezzel egy időben Piotr Müller lengyel kormányszóvivő arról adott tájékoztatást, hogy Mateusz Morawiecki a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt kezdeményezte a V4 kormányfői találkozót. A lengyel miniszterelnök vasárnap a balti országokban a Lengyelország és a három balti állam keleti határán kialakult helyzetről tárgyalt.

– Keletről komoly biztonsági fenyegetések érik az Európai Uniót, ezért a legfontosabb ügyekre kell fókuszálni, amelyek közé aligha tartozik az uniós alapszerződés 7-es cikkelye körüli vita

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Wpolityce.pl hírportálon hétfőn megjelent interjúban.

A hírportál azon kérdésére, vajon Oroszország háborút akar-e, Morawiecki úgy válaszolt: reméli, hogy nem, viszont nyugtalanító képet kapunk, ha összefüggésbe hozzuk az összes, Európát keletről fenyegető válságot, „amelynek fonalai mind Moszkvába vezetnek”.

– Lengyelország ma az EU keleti szárnyát védi – utalt Morawiecki a belarusz határon fennálló migránsválságra. Aláhúzta: Brüsszelnek ezért az egész EU számára alapvető ügyekre kellene fókuszálnia. 

– Ha esetleg valamiféle háború törne ki a keleti szárnyon vagy ennek közelében, továbbra is a 7-es cikkely körüli vitával foglalkoznánk-e?

– tette fel a kérdést.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a szejm rendkívüli, a lengyel–belarusz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén beszél Varsóban Fotó: Pawel Supernak

Mindeközben Agnė Bilotaitė litván belügyminiszter az LRT közszolgálati televízió műsorában vasárnap bejelentette: Litvánia nem lát lehetőséget a migrációs válság rendezését szolgáló tárgyalásokra Belarusszal.

Nem tudom elképzelni, hogyan lehetne bármilyen megbeszélést vagy politikai tárgyalást folytatni bűnözőkkel

– mondta a litván tárcavezető, aki ugyanakkor nem zárta ki a konzultációkat humanitárius jellegű kérdésekben. A mostani migrációs válság felelőseként Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt nevezte meg. 

Lukasenkának kell felelnie a humanitárius krízisért és az emberek szenvedéseiért

– hangsúlyozta Bilotaitė.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy jelenleg mintegy kétezer ázsiai, illetve afrikai migráns tartózkodik Litvánia határában. 

– A helyzet stabil, de továbbra is feszült a határon. Információink szerint a határ belarusz oldalán hozzávetőleg kétezer illegális bevándorló tartózkodik – mondta. Úgy fogalmazott, hogy – tekintve Lukasenka kiszámíthatatlanságát – egyetlen forgatókönyvet sem zárnak ki, és ezért a legmagasabb fokú készültséget rendelték el.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Belarusz irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A belarusz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, s az utóbbi napokban többször megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Lukasenka elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Eduard Heger szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.