„Emmanuel Macron megsértette az algériai nemzet méltóságát”

Az algériai elnök szerint országa nem fogja megtenni az első lépést a feszültség enyhítése érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 06. 16:06
FRANCE - MARCH OF THE ALGERIAN DIASPORA IN PARIS
FRANCE-SOCIAL-MARCH OF THE ALGERIAN DIASPORA IN PARIS Fotó: XOSE BOUZAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Algéria nem teszi meg az első lépést az Algír és Párizs között kialakult feszültség enyhítése érdekében

– jelentette ki az algériai elnök szombaton, a Der Spiegel hírmagazinnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy francia hivatali partnere megsértette az algériai nemzet méltóságát. Abdel-Madzsid Tebbun szerint Emmanuel Macron francia elnök „teljesen feleslegesen nyitott újra egy régi konfliktust”.

– Ha Zemmour (a francia elnökjelöltségért várhatóan induló publicista) mond valami ilyesmit, mit számít, senki nem figyel oda. De amikor egy államfő jelenti ki, hogy Algéria nem volt önálló nemzet, az nagyon súlyos

– hangsúlyozta az algériai elnök. Majd hozzátette, hogy „ilyen körülmények között” nem teheti meg az első lépést a viszony javítására, mert ha így tenne, elveszítené az algériaiak bizalmát. Mint mondta: – Nem rólam van szó, hanem egy nemzet problémájáról.

– Egyetlen algériai sem fogadná el, hogy felvegyem a kapcsolatot azokkal, akik megsértettek bennünket

– hangoztatta a német lapnak a politikus, aki Németországban tartózkodik gyógykezelésen.

Emmanuel Macron azzal váltotta ki az algíri bírálatokat, hogy október elején a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban azt állította, hogy az általa „politikai-katonai” rendszernek nevezett algériai kormányzat olyan „hivatalos történelmet” kínál az algériaiaknak, amely szerinte „nem felel meg a valóságnak”.

A Le Monde szerint Macron azt is kifejtette: „az algériai nemzetépítés olyan jelenség, amelyre figyelni kell”.

– Vajon létezett-e algériai nemzet a francia gyarmatosítás előtt? Na, ez a kérdés – fogalmazott annak a Franciaországnak a jelenlegi elnöke, aki Algéria gyarmatosítója volt.

Az algériai államfő „a gyarmatosító urak ősrégi haragjának” tulajdonította Macron szavait, és leszögezte: Macron e kijelentésével a gyarmatosítást igazolók oldalára állt. Mint mondta: Eric Zemmour publicista már jó ideje ismételgeti, hogy Algéria nem volt nemzet, csak Franciaország „csinált” belőle nemzetet. Tebbun megjegyezte ugyanakkor, hogy megjegyzése nem tükrözi Macront, kijelentése vélhetően a közelgő francia választásoknak szól.

Arra a kérdésre, hogy van-e kilátás a jelenlegi feszült helyzet feloldására, Tebbun elnök azt válaszolta: nincs. Leszögezte, hogy ha a franciák mostantól Maliba vagy Nigerbe akarnak repülni, akkor az Algérián át vezető négyórás repülőút helyett kilenc órát kell majd repülniük. Vagyis Algéria várhatóan nem enged át a légterén francia gépeket. Bár hozzátette: 

sebesültek és sérültek szállítása esetén az algériai légügyi hatóságok kivételt tesznek.              

Borítókép: Egy résztvevő az algériai diaszpóra felvonulásán októberben Párizsban (Fotó: Xose Bouzas)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.