Késsel hadonászó férfit lőttek le Oslóban + videó

A norvég rendőrség szerint egyelőre nincs ok azt felételezni, hogy terrortámadásról van szó.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks-Hírcentrum, AFP, MTI2021. 11. 09. 14:13
NORWAY-POLICE Fotó: STIAN LYSBERG SOLUM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvég rendőrök lelőttek egy késsel hadonászó férfit a norvég főváros, Oslo központjában kedden. A férfi késsel rontott a járókelőkre, majd rátámadt a helyszínre kiérkező rendőrökre is. Egyiküket megsebesítette, miközben megpróbálták őrizetbe venni, ezután lelőtték – közölte keddi sajtótájékoztatóján egy helyi rendőrfelügyelő. A férfit kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe.

A Twitteren futótűzként terjed egy videófelvétel is a rendőrök és a támadó összetűzéséről. – A rendőrök megpróbálták elütni, amikor látták, hogy egy járókelőt akar megkéselni. Ezt követően a rendőröket támadta meg, majd lövések dördültek el – mondta a helyszínen Tore Solberg, a rendőrségi akció vezetője.

Sajtóbeszámolók szerint reggel kilenc órakor félmeztelenre vetkőzött, mezítlábas férfi járkált fenyegetően egy hatalmas konyhakéssel a kezében Oslo egyik forgalmas utcáján. A férfi több járókelőre rátámadt, sőt a kiérkező rendőrautók egyikének a motorház-tetejére is ráfeküdt a zuhogó esőben. Abban a pillanatban, amikor éppen egy újabb járókelőt akart a késsel megijeszteni vagy megtámadni, a rendőrautónak végül sikerült a férfit sarokba szorítania és a járdáról egy kapualjba löknie. A férfi azonban talpra állt és a gépkocsi ajtaját feltépve az ott ülő rendőrre támadt. A rendőrt végül társa lélekjelenléte mentette meg, aki több lövéssel agyonlőtte a késes támadót.

A tettesről és lehetséges indítékairól egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a rendőrség. – Egyetlen indítékot sem zárunk ki, de jelenleg semmi sem utal arra, hogy terrortámadásról van szó – mondta újságíróknak Egil Jørgen Brekke felügyelő, aki szerint az elkövető vélhetően egyedül követte el tettét. Szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy a támadó Allahu Akbar-t kiáltott az ámokfutása közben.

A férfi már ismert volt a hatóságok előtt: 2019-ben ugyancsak késsel, félmeztelenül támadt az emberekre, miközben Allahot éltette. A bíróság a férfit 2020-ban pszichiátriai kezelésre kötelezte. Kiderült még róla, hogy Norvégiába érkezése előtt Csecsenföldön nevelkedett és élt, valamint poszttraumás stresszben szenvedett.

Októberben egy 37 éves, dán állampolgárságú férfi íjjal és más, pontosabban meg nem határozott fegyverrel támadt áldozataira, főleg egy élelmiszer-áruházban a délnyugat-norvégiai Kongsbergben, a támadásban öten meghaltak.

 

Borítókép: Rendőr intézkedik Oslóban a bűncselekmény helyszínén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.