Lapozó: Több mint kétezer hamis oltási igazolványt állított ki egy belga orvos

Drámai a migrációs nyomás a Kanári-szigeteken · Blaszfémia vádjával tartóztattak le négy muszlimot, mert egy keresztény hívő érdekében emeltek szót · Megkövette a számikat a Svéd Egyház.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 25. 14:32
null
Budapest, 2021. november 22. Egy asszisztens elõkészíti a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina beadását a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban 2021. november 22-én. Az ezen a napon kezdõdõ oltási akcióhéten regisztráció és elõzetes idõpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelõkben is. Nagy az érdeklõdés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai a migrációs nyomás a Kanári-szigeteken

Az elmúlt négy napban már több mint ezer illegális bevándorló érkezett Gran Canariára, Fuerteventurára és Lanzarotéra, a legnépszerűbb spanyolországi turistaparadicsomokba. Vasárnap este és hétfő reggel között 200-an, hétfő délután 420-an, kedd este 374-en, szerdán pedig további 213-an léptek szárazföldre a szigeteken. A legutóbbi érkezők, elődeikhez hasonlóan vészhelyzetben voltak, öt csónakban összezsúfolva hánykolódtak az óceánon. Ha a parti mentőegység emberei nem sietnek a segítségükre, vízbe fulladtak volna. A Kanári-szigetekre a novemberi statisztikai adatok szerint már több mint 19 ezer migráns érkezett az atlanti-óceáni útvonalon, arányuk ezzel több mint 11 százalékkal haladja meg a 2020-as adatokat. A most érkezett emberekkel együtt novemberig már 53 százalékkal több bevándorló ért partot Spanyolországban tavalyhoz képest. Az illegális útvonalakon érkezett migránsok száma 2021-ben már a 40 ezer főhöz közelít, szemben a 2020-ban számolt 19 ezer fővel.

Forrás: www.cope.es

Blaszfémia vádjával tartóztattak le négy muszlimot, mert egy keresztény hívő érdekében emeltek szót

A pakisztáni rendőrség blaszfémia vádjával tartóztatott le négy muszlim férfit, mert azok heves szóváltásba kerültek egy imámmal. A vita az ország északkeleti részén fekvő Lahor városához közeli településen robbant ki, miután a helyi imám visszautasította, hogy bejelentse mecsetében a négy muzulmán férfi ismeretségi körébe tartozó keresztény hitű férfi temetését. A helyi rendőrség képviseletében nyilatkozó rendőr, Faryad az Al Jazeera hírportálnak elmondta, hogy a négy őrizetest hamarosan bíróság elé állítják istenkáromlás vádjával. A rendőrség jelentése szerint ugyanis a négy muzulmán hevesen szidalmazta saját vallása vezetőjét és a mecsetet. A pakisztáni törvények a blaszfémiát szigorúan büntetik, egyes formái miatt halálbüntetés is kiróható. A négy vádlott a blaszfémiaellenes törvény két rájuk vonatkozó cikkelye szerint két évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Pakisztánban még soha nem ítéltek halálra senkit istenkáromlás miatt, azonban éppen a halálbüntetések elkerülése miatt számos esetben történtek csoportos lincselések, amelyek a blaszfémiával vádolt áldozatok halálával végződtek. 1990 óta 79 pakisztáni vesztette így életét.

Forrás: www.aljazeera.com

Megkövette a számikat a Svéd Egyház

Az uppsalai székesegyházban tartott ünnepélyes istentiszteleten kért bocsánatot a Svéd Egyház érseke a számiktól, azaz a lappoktól. „Bocsánatot kérünk a visszaélések miatt” – mondta térdelve Antje Jackelén, a számi parlament képviselői és más résztvevők előtt. A korábbi állami egyház a 17. és 18. században erőszakosan meg akarta fosztani vallásuktól és identitásuktól az északon élő kisebbséget, módszeresen rombolva szent helyeiket, megtiltva nyelvhasználatukat és kulturális szokásaikat. Az egyház még a 20. század elején is folytatta elnyomó tevékenységét, például részt vett az Uppsalai Egyetem fajbiológiai vizsgálataiban, amelyek során azt akarták bizonyítani, hogy a számik alacsonyabb rendű emberek. A bocsánatkérésre az 1990-es évek óta tartó, a számik képviselőivel közös feltáró és egyeztető munka után került sor.

Forrás: SVT

Több mint kétezer hamis oltási igazolványt állított ki egy belga orvos

Szerdán este a belga hatóságok letartóztatták azt az orvost, aki Liège tartományban több mint kétezer hamis oltási igazolást állított ki és kódolt be az oltási igazolásokat regisztráló digitális rendszerbe. A korrupt doktor olyan ügyfelek számára nyújtotta a szolgáltatást, akik nem akarták felvenni a vakcinát, azonban hozzá akartak jutni a Belgium-szerte kötelező CST (Covid Safe Tickets) dokumentumhoz.

Az egészségügyi hatóságok először csak olyan anomáliákra lettek figyelmesek, hogy Vallónia régiójának különböző településein élő belgák számára ugyanaz az orvos írja alá és regisztrálja a Covid-igazolványát, igen kiugró mennyiségben. Az orvos neve a közösségi médiahálózatokban is terjedni kezdett.

Az orvos ellen ezért Charleroi ügyésze már korábban elrendelte a nyomozást, de letartóztatására csak a gyanú igazolása után, szerdán este került sor. A csaló orvos öttől tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. A hamis igazolásokat kérvényező ügyfelek ellen is eljárás indul, ők akár egy év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Forrás: www.rtl.be

Borítókép: egy asszisztens előkészíti a koronavírus elleni oltóanyagot (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.