Lapozó: Egyre szilárdabb az olasz jobboldali szövetség

Nyertek a katalánok: Spanyolországban filmeket és sorozatokat fordítanak le katalán, baszk és galíciai nyelvre · Egyéves az olasz Gay-LMBTQ párt · Sorsukra hagyta a francia kormány a kiürített migránsdzsungel területének tulajdonosait.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 24. 19:00
BERLUSCONI, Silvio; Bernini, Anna Maria
Rma, 2021. februr 9. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnk, az ellenzki jobbkzp Forza Italia (Hajr Olaszorszg) prt vezetje (j) sajttjkoztatt tart, miutn megbeszlst folytatott Mario Draghi kijellt miniszterelnkkel a rmai kpviselhzban 2021. februr 9-n. Balrl Anna Maria Bernini, a prt delegcijnak tagja. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyertek a katalánok: Spanyolországban filmeket és sorozatokat fordítanak le katalán, baszk és galíciai nyelvre

Megkapták a katalánok, amit akartak: 2023-tól a spanyolországi audiovizuális termékek hat százaléka katalán, baszk és galíciai nyelven is megtekinthető lesz. A Pedro Sánchez vezette kormány azért ment bele a katalán republikánusok követelésébe, hogy megkapja támogatásukat a jövő évi költségvetés elfogadásához. Nélkülük nem lett volna képes átvinni a kongresszuson a tervezetet. Az új egyezség értelmében a nagyobb film- és sorozatgyártó cégeket – mint például a Netflixet – kötelezni fogják arra, hogy tartalmuk legalább hat százalékát a spanyolországi társhivatalos nyelveken is tegyék elérhetővé, akár szinkron, akár felirat formájában. A kisebbségi nyelvek között nem határoztak meg megoszlást, így az érintett cégek már akkor is megfelelnek az előírásoknak, ha a művek hat százalékát csak katalánul feliratozzák. A sorozatgyártók a már kész tartalmukhoz meg is vásárolhatják a feliratot vagy szinkront, nem kötelességük nekik elkészíteni azt. A szöveget a következő hetekben törvényjavaslatként hagyja jóvá a miniszterek tanácsa, majd a parlament elé kerül jóváhagyásra. 

A Sánchez-kormány sorra fogadja el a szeparatista pártok szélsőséges követeléseit annak érdekében, hogy különböző intézkedéseket vigyen át a kongresszuson. Hasonló okból adtak kegyelmet nyáron a Katalónia függetlenségét egyoldalúan kikiáltó politikai foglyoknak is.

Forrás: www.20minutos.es

Egyéves az olasz Gay-LMBTQ párt

A másneműek védelmét zászlajára tűző politikai alakulat egy éve született, a szolidaritás, környezetvédelem és liberalizmus jegyében.  Meglepő eredményt értek el az első megméretésen, az októberi önkormányzati választásokon. Az önálló listákon induló jelöltek közül tíznek sikerült bejutnia az önkormányzati tanácsba, Rómában, Torinóban, Milánóban és Nápolyban. A párt tagjai arra panaszkodtak, hogy kampányplakátjaikat gyűlölködők rongálták meg és távolították el, mely véleményük szerint a társadalomban jelen lévő homo és -transzfobizmus egyértelmű jele. Azt is sérelmezték, hogy a sajtó munkatársai a kampány során nem biztosítottak megfelelő megjelenési felületet a hagyományos pártokkal szemben. A Gay párt vezetői a Demokrata Pártot vonják felelősségre a homo- és transzfóbiát büntető Zan törvényjavaslat bukása miatt. A párt tagjai több alkalommal jelezték a tervezet szövegének megfogalmazása körüli problémákat, felvetéseiket azonban figyelmen kívül hagyta a felterjesztő Alessandro Zan és pártja. Neheztelik, hogy egyetlen parlamenti párt sem támogatja őket, a jobboldal ellenséges, míg a baloldal figyelembe se veszi aktivizmusukat. 

Forrás: www.huffingtonpost.it

Sorsukra hagyta a francia kormány a kiürített migránsdzsungel területének tulajdonosait

A franciaországi Grande-Synthe település határában a múlt héten felszámolt 1500 fős migránstábor földterületének tulajdonosai arról számoltak be a Le Figarónak, hogy a francia kormány többszöri kérésük ellenére sem téríti meg a migránsdzsungel felszámolásával kapcsolatos tetemes költségeiket. 

A francia törvények szerint ugyanis egy önkényesen elfoglalt ingatlan kiürítését kizárólag a tulajdonosok kezdeményezhetik. Ezt tette a grande-synthe-i tábor területének két tulajdonosa is, akiknek az eljárás elindítása hatezer eurójába került. A dzsungel kiürítésének a híre bejárta a francia sajtót, a címlapokon pedig a francia belügyminiszter látszólagos szigorát sugalló mondata állt: „elrendeltem a migránstábor felszámolását”. A tábor felszámolását azonban nem a belügyminiszter rendelte el és finanszírozta, hanem a földterület tulajdonosai, számol be róla a Le Figaro.

A törvény szerint a terület megtisztításának költsége is a tulajdonosokat terheli, vagyis terhelné, ha a kiürítés óta nem szivárognának vissza ugyanoda százával a továbbra is Nagy-Britanniába vágyó migránsok.

Forrás: www.lefigaro.fr, www.valeursactuelles.com

Egyre szilárdabb az olasz jobboldali szövetség

A legfrissebb felmérések szerint a három jobboldali csoport, a Liga, az Olasz Fivérek és a Hajrá, Olaszország! ötvenszázalékos népszerűséget tudhatna magának, amennyiben előre hozott parlamenti választásokra kerülne sor Olaszországban. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! régen nem tapasztalt népszerűségnövekedésre tett szert, tíz százalék fölé emelkedett a párt elismertsége. Ezzel szemben a baloldali szövetségesek, a Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom és a zöldek közösen a szavazatok 43,4 százalékát szerezhetnék meg. Az Öt Csillag Mozgalom lecsúszása a legszembetűnőbb, melynek szavazótábora tizenegy százalékra zsugorodott.

Forrás: www.affaritaliani.it

Borítókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.