Minszk: a NATO leállította az együttműködést Belarusszal

A belarusz vezérkari főnök közleménye szerint a lépést az észak-atlanti szövetség kezdeményezte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 8:38
The NATO symbol is projected on the Presidential Palace in blue light as Obama and NATO leaders attend a NATO Summit working dinner in Warsaw
A NATO-nak is kellemetlen a hírszerzési botrány Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO leállította az együttműködést Belarusszal – közölte kedden a belarusz védelmi minisztérium. A tárca szerint a lépést az észak-atlanti szövetség kezdeményezte.

Az európai országok szó szerint a napokban tettek újabb barátságtalan lépést. A NATO kezdeményezésére újabb kommunikációs csatornát szüntettek meg, és leállították az együttműködést Belarusszal

– áll a közleményben, amelyet kedden adott ki Viktar Hulevics belarusz vezérkari főnök, egyben védelmi miniszterhelyettes.

Hulevics szerint immár a „biztonságra és a katonai tevékenységek átláthatóságára vonatkozó összes nemzetközi megállapodást, valamint a Bécsi Dokumentum bizalomépítésre és biztonságra vonatkozó rendelkezéseit megsértik”. „Mi felajánlottuk a lengyel félnek, hogy tartsunk kétoldalú, a fegyverzet-ellenőrzéssel foglalkozó szakértői találkozót, illetve azt, hogy hívják meg képviselőinket a katonai tevékenységek nyomon követésére, ahogyan azt a kétoldalú regionális megállapodások előírják” – mondta. „Javaslataink azonban, amelyek lehetővé tették volna a fokozódó feszültség enyhítését, sajnálatos módon egyelőre nem találtak támogatásra a lengyel félnél” – tette hozzá.

Borítókép: a NATO szimbóluma kivetítve a varsói elnöki palota épületére Lengyelországban 2016. július 8-án (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.