Orbán Viktor: Soha nem volt még ilyen migrációs nyomás alatt az EU

– Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész EU-nak – mondta a magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek budapesti csúcstalálkozóján kedden. Orbán Viktor, Eduard Heger és Andrej Babiš szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt. Mateusz Morawiecki szerint a „migrációs krízis” kevés a helyzet leírására.

2021. 11. 23. 15:41
HEGER, Eduard; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
A visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója Budapesten Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha korábban nem tapasztalt migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra, amely immár nem csupán a déli, hanem a keleti fronton is zajlik – ennek apropóján tartottak rendkívüli tanácskozást kedden a visegrádi országok miniszterelnökei. Orbán Viktor a Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák és Andrej Babiš cseh kormányvőfel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről. A magyar miniszterelnök a helyzeztet értékelve kifejtette: 

három irányból éri nyomás az uniót. Délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, „a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz”, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van.

Kitért arra is, hogy köszönet jár Andrej Babišnak és „a cseh barátainknak”, amiért határőröket küldtek a magyar határra, és több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál. Orbán Viktor elmondta: a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. 

– Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog 

– fogalmazott a magyar kormányfő. Kitért rá: itt van a harmadik irány is, „az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt”. Kiemelte: 

Brüsszel elhibázott politikát folytat, gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást. Támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet. Egy dologra nem ad pénzt: a határ fizikai megvédésére

Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh kormányfő, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 23-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket „a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt” – jelentette ki. A miniszterelnök azt mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak: 

úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.

Hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz. A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot – zárta szavait a kormányfő.

Mateusz Morawiecki elmondta: 

a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

Andrej Babiš kiemelte, hogy 2015-ben még mindenki kritikával illette Magyarországot, amikor elsőként épített kerítést a határa védelme érdekében. –Jelenleg azonban már több kormányfő is felveti, hogy az uniónak támogatnia kellene a határok fizikai védelmét – mondta.

Eduard Heger úgy fogalmazott: az Európai Unió a mi életterünk, ezért feladat az integritásának, területi egységének, tagállamainak védelme.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babiš cseh kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 23-án (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.