időjárás -4°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Rendkívüli ülést hívott össze a G7-ek egészségügyi minisztereinek Nagy-Britannia

Forrás: MTI
2021.11.29. 07:45 2021.11.29. 09:06
Rendkívüli ülést hívott össze a G7-ek egészségügyi minisztereinek Nagy-Britannia

Nagy-Britannia hétfőre összehívta a világ hét legfejlettebb iparú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését a koronavírus omikron nevű új variánsának terjedése miatt – közölte vasárnap este a brit egészségügyi minisztérium.

 Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban, amelynek rajta kívül Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Kanada, valamint az Európai Unió is tagja.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, 

mondván, gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest, és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. 

A vírusvariánst időközben több európai országban is kimutatták.

A francia egészségügyi minisztérium vasárnap este közölte, hogy feltehetően nyolc ilyen esetet sikerült azonosítaniuk. A fertőzöttek dél-afrikai államokból érkeztek Franciaországba. Annak megerősítésére azonban, hogy valóban az omikron variánsról van szó, még több napot várni kell.

Borítókép: Luigi Di Maio olasz külügyminiszter (j) részt vesz a G7 országok külügyminisztereinek az afganisztáni helyzetről szóló videokonferenciáján, Rómában 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)