időjárás -1°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Spanyolország is korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.30. 21:31 2021.12.01. 07:26
Spanyolország is korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból

Spanyolország korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt − jelentette be Isabel Rodríguez kormányszóvivő kedden Madridban.

A spanyol kormány döntése értelmében december 2-tól a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből és Mozambikból érkezők közül csakis a spanyol és az andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban letelepedési engedéllyel rendelkezők utazhatnak repülővel Spanyolországba. Rajtuk kívül azok a tranzitutasok kapnak mentességet a korlátozás alól, akik a schengeni övezeten kívüli országba utaznak tovább Spanyolországból 24 órán belül de a repülőtéri tranzitzónát ők sem hagyhatják el. 

Az érintett országokból érkezőknek 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk még akkor is, ha beoltatták magukat koronavírus ellen.

Emellett a hazatérőkre tíznapos karanténkötelezettség is vonatkozik, amely alól a hetedik napon készült negatív PCR-teszt alapján kérhetnek felmentést. A beutazási korlátozást egyelőre két hétre rendelte el a spanyol kormány azzal a megjegyzéssel, hogy a döntés a járványhelyzet függvényében meghosszabbítható.

A dél-európai országban eddig két esetben azonosították az omikron variánst.

Mindkét fertőzött a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Amszterdamon keresztül a spanyol fővárosba. Spanyolországban enyhén, de fokozatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ezekért továbbra is a vírus delta variánsa a felelős. Az egészségügyi minisztérium kedden közölt adatai szerint százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. Ez az szám a legmagasabb, 588 esettel, Navarrában, míg Extremadura tartományban a legkedvezőbb a helyzet (91 eset). 

A koronavírus elleni védőoltást 37,6 millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89,3 százaléka kapta meg. Sajtóhírek szerint az újabb variáns megjelenése, valamint a közelgő ünnepek miatti várható utazások miatt gyarapodott azok száma, akik az oltás mellett döntenek. Carolina Darias egészségügyi miniszter egy keddi rádióinterjúban bejelentette: várhatóan december második felében megkezdik a 12 év alattiak beoltását koronavírus ellen.

Borítókép: Védőmaszkot viselő asszonyt ábrázoló óriásgraffiti Johannesburgban 2021. november 30-án (Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook)