Afganisztánban a tálibok feloszlatták a választási bizottságot

A testület korábbi feladata az volt, hogy szervezze meg és felügyelje a választásokat.

MTI
2021. 12. 25. 16:23
null
Kabul, 2021. december 21. Tálib fegyveres az afgán központi bank zárolt valuta-tartalékainak feloldását és a nemzetközi segélyek újraindítását követelõ tüntetõk mellett az amerikai nagykövetségnél Kabulban 2021. december 21-én. A radikális iszlamista tálibok augusztus 15-i hatalomátvételét követõen az Egyesült Államok befagyasztotta a hozzávetõleg kilencmilliárd dollárra tehetõ vagyont, aminek következtében drasztikus devizahiány jelentkezett, s elszabadult az alapvetõ élelmiszerek és az üzemanyagok ára a dél-ázsiai országban. Az afgán költségvetés háromnegyedét finanszírozó nemzetközi segélyek leálltak. Ebbõl fakadóan a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán gazdasága összeomlott. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Afganisztánt irányító tálibok feloszlatták a választási bizottságot, arra hivatkozva, hogy az új kormánynak nincs szüksége a testületre – jelentette be szombaton egy tálib szóvivő. A választási bizottságot 2006-ban hozták létre Afganisztánban azzal a megbízatással, hogy szervezze meg és felügyelje a választásokat. Az elmúlt években a tálibok támadásaik során rendszeresen vették célba a testület tagjait.

A feloszlatott bizottság elnöke az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, a tálibok elkapkodták ezt a döntést, és ha a testület tényleg megszűnik létezni, 

akkor szerinte biztosan nem oldódnak meg soha Afganisztán problémái, mert nem lesznek többé választások.

A tálibok a héten megszüntették a választási panaszbizottság, illetve két minisztérium – a békeügyi és a parlamenti ügyekkel foglalkozó tárca – működését is.

– Pillanatnyilag nincs szükségünk arra, hogy ez a két minisztérium és ezek a bizottságok létezzenek és működjenek. Ha mégis szükség lenne rájuk, akkor az Iszlám Emirátus (ahogy a tálibok a saját kormányukat nevezik) majd helyreállítja őket – közölte a szóvivő.

A tálib mozgalom augusztus közepén döntötte meg az Egyesült Államok és szövetségesei által támogatott afgán kormányt, miközben a külföldi csapatok éppen befejezték a kivonulást az országból.

 

Borítókép: Kabul, 2021. december 21. Tálib fegyveres az afgán központi bank zárolt valutatartalékainak feloldását és a nemzetközi segélyek újraindítását követelő tüntetők mellett az amerikai nagykövetségnél (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.