Az öt évvel ezelőtti terrortámadásra emlékeztek a németek

Frank-Walter Steinmeier: Ki kell javítani a 2016-os berlini támadás ügyében elkövetett hibákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 20. 8:31
German President Frank-Walter Steinmeier Easter speech to the nation
Emberségünk próbatételéről van szó - hangsúlyozta a német államfő Fotó: JESCO DENZEL / GERMAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell javítani a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás ügyében elkövetett hibákat, mert csak így lehet újra megteremteni az állam intézményei iránti bizalmat – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő vasárnap este az iszlamista merénylet ötödik évfordulóján tartott emlékünnepségen. A német főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár emléktemplom körüli Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron 2016. december 19-én elkövetett brutális támadás Németország békére, szabadságra és demokráciára épülő berendezkedése, az életmódunk ellen irányult – emelte ki a szövetségi elnök a téren álló világhírű templomban az áldozatok és sebesültek tiszteletére tartott megemlékezésen. Azt mondta, nem szabad hagyni, hogy „ezt a közös szabad életet elvegyék tőlünk”.

Ahogyan az állam kötelessége, hogy határozottan megvédje a nyitott és szabad társadalmat, úgy tekintsük kötelességünknek, hogy összefogjunk, még akkor is, ha egy gyilkos tett fájdalma és dühe elborít bennünket

– mondta Frank-Walter Steinmeier az áldozatok hozzátartozói előtt.

Hangsúlyozta, hogy a német történelem legsúlyosabb iszlamista terrortámadása törést, „mély szakadékot” okozott, azért is, mert megrendítette az állam iránti bizalmat. A merénylet napján „az állam nem tudta betartani a védelemről, biztonságról és szabadságról szóló ígéretét”. Ezért az állam adósa az áldozatoknak, a sebesülteknek, a hozzátartozóknak, és „köteles kiküszöbölni azokat a hibákat, mulasztásokat és problémákat, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy nem sikerült megelőzni ezt a támadást”.

A merénylet óta eltelt öt évben kiderült, hogy történtek hibák, és az államnak ki kell javítania ezeket a hibákat, és folytatnia kell a nyomozást, ha a bűncselekménnyel kapcsolatban új eredmények születnek, mert "csak így lehet újrateremteni az emberek bizalmát az államukban

– mondta a szövetségi elnök.

A templom körüli karácsonyi vásáron az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt 2016. december 19-én. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal belehajtott a vásárban szórakozó tömegbe. Csaknem száz embert megsebesített, tizenkét embert halálra gázolt. Megölte az elrabolt kamion sofőrjét is. A merényletet követően elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában a rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Borítókép: Frank-Walter Steinmeier német államfő (Fotó: EPA/Német kormányzati sajtóhivatal/Jesco Denzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.