Az unió elítéli a mianmari karácsonyi mészárlást

A dél-kelet-ázsiai országban december 24-én több mint harminc embert lőtt agyon a hadsereg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 30. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön kiadott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a mianmari hadsereg által december 24-én elkövetett gyilkosságokat, és további szankciókat helyezett kilátásba.

Az uniós tisztviselő arra reagált, hogy a mianmari hadsereg karácsonykor az ország keleti részében fekvő Kaja államban több mint harminc embert lőtt agyon, köztük nőket és gyerekeket, valamint humanitárius munkásokat. A közösségi médiában megjelent képek szerint több áldozat összekötözött holttestét elégették.

Az uniós főképviselő nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a gyilkoságok az emberi jogok és a nemzetközi jog, köztük a humanitárius jog megsértése, felelőseit mihamarabb el kell számoltatni.

Tekintettel a fokozódó erőszakra Mianmarban, határozottabb nemzetközi intézkedésekre van szükség, beleértve a fegyverembargót is. Az EU készen áll arra, hogy további szankciókat vezessen be a katonai rezsimmel szemben − fogalmazott.

Az Európai Unió az év elején vetett ki szankciókat a február 1-jei puccsért, illetve az annak nyomán kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért felelősök mellett a rohingja kisebbséggel szembeni súlyos emberi jogi jogsértések elkövetőire. A szankciós jegyzékbe vettek száma jelenleg 25.

Borrell végezetül hangsúlyozta azt is, hogy szavatolni kell a teljes körű, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférést minden rászoruló számára, valamint a humanitárius munkát végzők védelmét és biztonságát.

Borítókép: a Kaja államban elkövetett vérontás közben szétlőtt gépkocsi maradványai 2021. december 25-én (Fotó: AFP/KNDF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.