Lengyelország befogadja a Belaruszból legálisan érkezőket

A tavalyi elnökválasztást követő tüntetések kirobbanása óta több mint 23 ezren menekültek az uniós államba.

Magyar Nemzet
Forrás: TVP World2021. 12. 29. 18:05
Grodno, 2021. november 29. A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen ruhát osztanak az Európai Unióba igyekvő migránsoknak a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén létesített migránstáborban 2021. november 28-án. Lengyelország, Lettország és Litvánia határához hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország felől. MTI/AP/BelTa/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/AP/BelTa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország folyamatosan támogatja és védi a belarusz elnyomás elől menekülő embereket‚ 2020 augusztusa és 2021 decembere között több mint 23 ezren kerestek menedéket országunkban

– jelentette ki szerdán Stanisław Żaryn, a lengyel titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője a lengyel állami hírügynökségnek.

Hangsúlyozta, Lengyelország továbbra is olyan állam marad, amely nyitott a legális migrációra és menedéket nyújt a valós veszélyben lévő embereknek. A PAP hírügynökség kiemelte, hogy a belarusz politikai válság kezdete óta Lengyelország folyamatosan támogatja és védi a szomszédos országból a politikai üldözés elől menekülő embereket. A tisztviselő emlékeztetett arra, hogy a belarusz társadalom brutális elnyomásnak van kitéve a tavalyi elnökválasztás óta: 2020 augusztusában a Belaruszt 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg az elnökválasztást a hivatalos végeredmény szerint, de a belarusz ellenzék és a nyugati országok is csalást kiáltottak. Az eseményt hatalmas tüntetéshullám követte, hírügynökségi beszámolók szerint a hatóságok több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe, a rendőrök ezreket bántalmaztak és sokan külföldre menekültek.

A hivatalos statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy Lengyelország évek óta az európai országok élmezőnyében van abban a tekintetben, hogy külföldiek munkavállalási hajlandósága miatt engedélyt adnak a lengyelországi tartózkodásra

– hangsúlyozta Stanisław Żaryn.

A szóvivő megjegyezte azt is, hogy az ország saját szabályai és eljárásai szerint fogadja be a külföldieket. Hangsúlyozta ugyanakkor, az illegális, tömeges migrációt egyértelműen elutasítják. Ezzel arra utalt, hogy Lengyelország az elmúlt hónapokban Belarusz irányából főleg a Közel-Keletről származó illegális bevándorlók ezreit tartóztatta fel.

Borítókép: A BelTa belarusz állami hírügynökség által közreadott képen ruhát osztanak az Európai Unióba igyekvő migránsoknak a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel–belarusz határátkelőnél, a belarusz Grodno környékén létesített migránstáborban 2021. november 28-án (Fotó: MTI/AP/BelTa/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.