Putyin közölte, megengedhetetlen a NATO keleti bővítése

Az orosz elnök nehezményezte, hogy a NATO katonai infrastruktúrája megközelítette Oroszország határait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 01. 16:14
PUTYIN, Vlagyimir
Dusanbe, 2021. szeptember 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül vesz részt az OCKB csúcsértekezletén Dushanbéban 2021. szeptember 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin Fotó: Alekszej Druzsinyin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország a partnereivel együtt ezután is tartja magát ahhoz, hogy megengedhetetlen a NATO keleti bővítése, ami ellen jogi garanciákra van szükség – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Moszkvába akkreditált, húsz új külföldi nagykövet megbízólevél-átadási szertartásán. Putyin az orosz diplomácia kiemelt feladatának nevezte, hogy megbízható és hosszú távú biztonsági garanciákat vívjon ki Oroszországnak. Mint mondta, Moszkva tárgyszerű párbeszédet javasol ebben a témában.

Az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel folytatott párbeszéd során ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy konkrét megállapodásokat dolgozzunk ki, amelyek kizárják a NATO további keleti előrenyomulását és a bennünket fenyegető fegyverrendszerek telepítését az Oroszországi Föderáció területének közvetlen közelében

– mondta Putyin.

– Nekünk pontos jogi garanciákra van szükségünk, mert nyugati kollégáink nem teljesítették szóbeli kötelezettségvállalásaikat. Mindenki tud azokról a szóban adott biztosítékokról, amelyek szerint a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. De ennek az ellenkezője történt. A jogos orosz biztonsági aggályokat lényegében figyelmen kívül hagyták. És most is figyelmen kívül hagyják őket – tette hozzá Putyin.

Az orosz vezető nehezményezte, hogy a NATO katonai infrastruktúrája megközelítette Oroszország határait.

– Ez számunkra több, mint komoly. Ebben a helyzetben mi is megtesszük a megfelelő haditechnikai lépéseket – mondta. Putyin szerint Oroszország senkit sem fenyeget, és Moszkvát ezzel vádolni, rá hárítani a felelősséget a kialakult helyzetért minimum felelőtlenség. Kifejezte amiatti aggodalmát, hogy a nemzetközi közösség képtelen összefogni a fontos problémák megoldására, és hogy az ország néhány „partnere” megpróbálja feltartóztatni a fejlődését, szankciós nyomást gyakorolva és feszültséget keltve a határai mentén. Az orosz külpolitika fő alapelvének az elnök az egyenrangú, konstruktív együttműködést nevezte.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.