időjárás 1°C Pál 2022. January 25.
logo

Washington diplomatái bojkottálják a pekingi téli olimpiát

Mártonffy Attila
2021.12.07. 08:40 2021.12.07. 14:49
Washington diplomatái bojkottálják a pekingi téli olimpiát

Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra, mivel Kína súlyosan megsérti az emberi jogokat – jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház. A konkrét ok, hogy Amerika és a Nyugat szerint népirtás folyik, és emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el Hszincsiang tartományban a helyi muzulmán ujgur lakosság ellen.

Ha jelen lennének, az amerikai diplomáciai képviselet úgy kezelné ezeket a játékokat, mintha a Kína által a Hszincsiang-Ujgur tartományban elkövetett nyilvánvaló emberi jogsértések és kegyetlenkedések ellenére mi sem történne. Márpedig ezt egyszerűen nem tehetjük

– hangsúlyozta Jen Psaki szóvivő. Noha a bojkott miatt az Egyesült Államok kormányzatának egyetlen képviselője sem vesz részt az olimpiai és paralimpiai játékokon, az amerikai sportolók indulnak a versenyeken.

Az Egyesült Államok csapata a teljes támogatásunkat bírja. Száz százalékban mögöttük állunk, miközben itthonról szurkolunk nekik

– tette hozzá Jen Psaki. Továbbá kifejtette, hogy nem lett volna helyes a sportolókat büntetni, akik már régóta erre az eseményre készülnek. Ám a diplomaták távol maradása világos üzenet Peking számára. A washingtoni bejelentést követően Új-Zéland kedden azt mondta, ő sem küld delegációt, Nagy-Britannia és Ausztrália pedig közölte, ők is fontolgatják a bojkottot. Több emberi jogi szervezet azzal vádolja Pekinget, hogy legalább egymillió muszlimot internáltak Hszincsiang-Ujgur tartományban átnevelőtáborokba – mutat rá az MTI.

Kína politikai komédiának minősítette Washington lépését.

Az Egyesült Államok politikát csinál a sportból, megosztó magatartást tanúsít és konfrontációt provokál. A játékok sikere nem egy maroknyi ország kormánytisztviselőin múlik

– fejtegette Kína ENSZ-képviselete. Kína washingtoni nagykövetsége sem hagyta szó nélkül a bojkottról szóló bejelentést.

A bojkott az Olimpiai Charta szellemének durva megsértése. Ugyanakkor senkit sem érdekel, hogy eljönnek-e ezek az emberek vagy sem, távollétüknek semmi hatása sem lesz a pekingi téli olimpiai játékok sikerére. Egyébként senki sem hívta meg az amerikai politikusokat, így a diplomáciai bojkott bejelentésének semmi értelme sincs, olyan, mintha a semmiből érkezett volna

– közölte Liu Peng-jü (Liu Pengyu) követségi szóvivő a Reuters szerint. A kínai külügyminisztérium megfelelő ellenlépéseket emlegetett, miközben politikai manipulációnak nevezte az esetet.

Az olimpiák történetében nem ismeretlen a bojkott fogalma. A Fehér Ház mostani, diplomáciai bojkottal való gyenge próbálkozása értelemszerűen nem lehet olyan eredményes, mint amikor 1980-ban az USA a sportolóknak is megtiltotta a részvételt a moszkvai nyári olimpián a szovjetek afganisztáni inváziója miatt. Viszonzásul, a Szovjetunió és szövetségesei 1984-ben tartották távol sportolóikat a Los Angeles-i nyári olimpiáról.

Az ötkarikás téli játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezik a kínai fővárosban. 

Borítókép: A 2022-es pekingi téli olimpia emblémája az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)