A bizalom jellemzi Szlovénia és Magyarország kapcsolatait

Szili Katalin: Az elmúlt harminc esztendő diplomáciai kapcsolatai Szlovéniával példaértékűek voltak.

Magyar Nemzet
2022. 01. 26. 17:24
null
Fotó: Pólya-Pető Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az a tény, hogy a magyar légierő repülőgépei biztosítják Szlovénia légterének védelmét, csak egy eleme annak a bizalomnak és kölcsönös tiszteletnek, amely Szlovénia és Magyarország kapcsolatait jellemzi – nyilatkozta Marjan Cencen, Szlovénia budapesti nagykövete szerdán az Országgyűlésben megrendezett díszebéden, amelyen a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulójáról emlékeztek meg a résztvevők. Marjan Cencen nemrég a lapunknak adott interjúban is országaink kapcsolatait méltatta, felsorolva mindazokat a területeket, ahol intenzívvé vált az együttműködés. Mint fogalmazott: a politikai együttműködés lökést adott a kereskedelmi kapcsolatoknak és a beruházásoknak.

– Az elmúlt harminc esztendő diplomáciai kapcsolatai Szlovéniával példaértékűek voltak. A sorsközösség az integráció során összekovácsolta a két népet. Házelnökségem több mint hét évében tíz elnöki találkozóra került sor, amely mutatja a partnerség fontosságát. Külön ki kell emelnem a nemzeti kisebbségvédelem területén kialakult kapcsolatrendszert, mely példaértékű nemcsak a többi szomszédos országnak, hanem európai szinten is – jelentette ki a szerdai eseményen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke. Körülbelül 2800-ra tehető a Rábavidéken élő szlovének és hatezerre a muravidéki magyarok száma.

Fotó: Pólya-Pető Dávid

– A Magyar–Szlovén Kisebbségi Vegyes Bizottság munkája rendszerességének, alaposságának köszönhetően hozzájárult úgy a szlovéniai magyar, mint a magyarországi szlovén közösségek identitásának megőrzéséhez, valamint a szülőföldön való boldogulás és megmaradás erősítéséhez – hangsúlyozta Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Elmondta: mindkét ország biztosítja úgy az egyéni, mint a kollektív jogokat, azonban sajnálatos módon ez nem általános gyakorlat a Kárpát-medencében. Minden felmerülő problémát partnerként, a megoldás közös keresésével törekszünk megoldani – tette hozzá.

Borítókép: Az Országgyűlésben ünnepelték meg a szlovén–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulóját. (Fotó: Szlovénia budapesti nagykövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.