A litván belügyminiszter szerint történelmi esemény a bevándorlók hazatérése

Litvánia fejenként ezer eurót adott az Irakba önként visszatérő illegális migránsoknak.

Forrás: MTI2022. 01. 03. 15:42
Jaskonys, 2021. november 14. Litván katonák a fehérorosz határ térségében járőröznek a fővárostól, Vilniustól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Jaskonys falu közelében 2021. november 13-án. Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország felől. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelminek nevezte Agnė Bilotaitė litván belügyminiszter azt az eseményt, hogy vasárnap mintegy száz olyan illegális bevándorlót szállítottak vissza származási országukba, akik saját maguk döntöttek arról, hogy elhagyják Litvániát. A belügyminisztérium közlése szerint a vasárnap reggeli repülőjárat volt az első, amelyet azzal a céllal indítottak Vilniusból Bagdad és Erbíl városába, hogy hazavigye az iraki migránsokat, miután Litvánia nem fogadta el a menekültügyi kérelmüket. 

– Beleegyeztek abba, hogy távoznak. Ez nagyon pozitív fejlemény, mivel sikerült megfékeznünk a migrációs válságot

– nyilatkozta a belügyminiszter. 

– Igyekszünk meggyőzni a többi Litvániában tartózkodó bevándorlót is arról, hogy térjen vissza a hazájába

– fűzte hozzá.

Az összesen 98 menekült azután döntött a hazatérésről, hogy a litván kormány ezer eurót fizetett nekik ezért, vagyis a kezdetben felajánlott háromszáz euró több mint háromszorosát. A pénz egy külön erre a célra létrehozott uniós alapból származik. 

– Becsléseink szerint egy bevándorló eltartásának alapköltsége körülbelül 11 ezer euró egy évre. Nyilvánvalóan sokkal kifizetődőbb a számunkra, és kevesebb kihívással, problémával jár, ha egyszeri segélyeket ajánlunk fel, megvesszük a bevándorlóknak a repülőjegyet, és leszervezünk egy járatot

– közölte Agnė Bilotaitė.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz az elmúlt hónapokban illegális bevándorlók ezrei érkeztek Belarusz irányából. 

Csak Litvánia több mint 4200 menedékkérőt tartóztatott fel a tavalyi évben, ami több mint ötvenszerese a 2020-as adatoknak.

A balti ország a 3272 benyújtott menedékkérelemből mindössze 54-et fogadott el eddig. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és más nyugati országok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy ő idézte elő a migránsválságot azokra a nyugati szankciókra reagálva, amelyeket Belarusz 2020-es elnökválasztása után hoztak. A vádak szerint Belarusz segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, hogy onnan átjuttassa őket az Európai Unió határán.

A litván hatóságok jelentése szerint jelenleg 3166 ember tartózkodik az ország befogadóközpontjaiban. Eddig összesen 537 migráns tért vissza Litvániából hazájába, közülük ötvenötöt akarata ellenére toloncoltak ki az országból – számolt be róla az MTI. A migrációs áradat elleni védekezés jegyében a balti ország ötszáz kilométeren át húzódó, csaknem négy méter magas acélkerítést is épít a Belarusszal közös határán.

Borítókép: Jaskonys, 2021. november 14. Litván katonák a fehérorosz határ térségében járőröznek a fővárostól, Vilniustól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Jaskonys falu közelében 2021. november 13-án. Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország felől (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.