A teljes orosz–belarusz védelmi potenciál mozgósítását gyakorolni fogják

Az orosz védelmi miniszterhelyettes szerint kialakulhat olyan helyzet, amikor a teljes haderőt be kell vetni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 17:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz és a belarusz hadsereg olyan helyzetet fog elgyakorolni februárban, amelyben a két ország teljes katonai potenciálját mozgósítani kell a szövetségi állam biztonságának szavatolására − jelentette ki Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes kedden Moszkvába akkreditált külföldi katonai attaséknak.

− Előfordulhat olyan helyzet, amikor egy regionális csoportosulás erői és eszközei nem lesznek elegendők a szövetségi állam biztonságának szavatolásához, és készen kell állnunk a megerősítésére. A belarusz féllel közösen egyetértésre jutottunk abban, hogy a közös védelemhez az állami katonai szervezet egész potenciálját mozgósítani kell

− mondta Fomin.

A tábornok közölte, hogy a két ország elnöke decemberben állapodott meg a soron kívüli harckészültségi ellenőrzésről és az annak keretében február 10–20. között megtartandó Szojuznaja Resimoszty – 2022 (Szövetségi Eltökéltség – 2022) kódnevű hadgyakorlatról. Rámutatott, hogy hasonló regionális gyakorlatokat rendszeresen tartanak, ilyen volt például a Zapad–2021.

Fomin szerint a bejelentett manőverek célja a külső agresszió megakadályozásának és visszaverésének, valamint a terrorizmus elleni küzdelemnek és a szövetségi állam érdekvédelmének gyakorlása lesz.

A műveleteket Domanovszk, Gozsszk, Obuz-Lesznovszk, Breszt és Oszipovicsszk gyakorlóterén, valamint Belarusz más területein fogják megtartani. Igénybe veszik majd Baranovicsi, Luninyec, Lida és Macsuliszkij repülőterét is.

A tájékoztatás szerint a hadgyakorlaton a résztvevők és a fő fegyverrendszerek száma nem fogja meghaladni a 2011. évi bécsi dokumentumban meghatározott, értesítésköteles paramétereket. 

A gyakorlatra Oroszországból két Sz–400-as légvédelmi rakétarendszer-egységet, tizenkét Szu–35-ös vadászrepülőgépet, valamint egy Pancir–Sz légvédelmi és tüzérségi egységet vezényelnek át Belaruszba. A fegyverzet-átcsoportosítás várhatóan február 9-ig tart majd.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes által megtartott tájékoztatón a hivatalos tájékoztatás szerint az Oroszországban akkreditált katonai diplomáciai testületek 98 képviselője vett részt, köztük 16 NATO-tagországé.

Borítókép: Orosz hadieszközöket szállítanak Belaruszba 2022. január 18-án. (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.