időjárás 12°C Dezső 2022. május 23.
logo

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.25. 08:15 2022.01.25. 09:55
Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette 

 – jelentette be hétfőn John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a csapattelepítésről még nem született végleges döntés. Mint mondta, mindez független a NATO keleti szárnya erősítésére történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak. Hozzátette, hogy a készültség elrendeléséről Joe Biden amerikai elnök döntött Lloyd Austin tárcavezető javaslatára.

Felkészültek arra, hogy egy sor eshetőségre reagáljanak, ideértve a NATO Reagáló Erő (NRF, a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje) támogatását is, amennyiben aktiválják őket

– mondta Kirby. Hozzátette, hogy az NRF aktiválásáról az észak-atlanti szövetség dönt.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően – amelybe videókonferencia révén bekapcsolódott az amerikai diplomácia irányítója, Antony Blinken is – Josep Borrell, az unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferenciáján utalt arra, hogy Washington megelőző intézkedései az uniós külügyminiszterek szerint szükségtelenek. Az uniós politikus a többi között kifejtette: el kell kerülni a pánikszerű reakciókat, amelyeknek még pénzügyi következményeik is vannak. Hétfőn este az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price – mintegy válaszként Borrell megjegyzésére a pánikszerű reakciókról – leszögezte, hogy nincs nézetkülönbség Washington és Brüsszel között az esetlegesen Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében.

Borítókép: Az amerikai tengerészgyalogság 8-as kétéltű hajórajának katonái a román hadsereggel közösen tartott Tavaszi Vihar 17 (Spring Storm 17) fedőnevű NATO-hadgyakorlaton vesznek részt a Fekete-tenger partján, 2017. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)