Eltemették Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érseket

A dél-afrikai apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakját a fokvárosi Szent György-katedrálisban helyezték örök nyugalomra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 02. 9:57
TUTU, Desmond
Fokváros, 2021. december 27. A 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezetõ fotója az emlékére elhelyezett virágok mellett a fokvárosi Szent György székesegyháznál 2021. december 27-én. MTI/EPA/. Fotó: .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami gyászszertartáson helyezték végső nyugalomra a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érseket, a dél-afrikai apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakját szombaton a fokvárosi Szent György-katedrálisban.

– Amikor sötétségben éltünk, fényt hozott nekünk

mondta az elhunytról Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága a gyászmisén vetített videóüzenetében, hangsúlyozva: Olyan őt nekem dicsérni, mint amikor egy kisegér felmagasztal egy óriás elefántot.

Dél-Afrika szivárványszínű társadalma toronymagasan kimagasló vezetőket és rendkívüli példaképeket adott a világnak Nelson Mandela elnökkel és Desmond Tutu érsekkel együtt. […] Számos Nobel-díjas fénye idővel lassan elhalványult, de Tutu érsek fénye egyre erősebbé vált fogalmazott Welby.

Desmond Tutut az 1960-as években szentelték anglikán pappá; 1984-ben ítélték neki a Nobel-békedíjat a dél-afrikai apartheid rendszerrel szembeni erőszakmentes ellenállásáért. Később őt nevezték ki Fokváros első fekete érsekévé.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök gyászbeszédében kiemelte: Desmond Tutu érsek erkölcsi iránytűnk és nemzeti lelkiismeretünk volt. 

Még a demokrácia beköszönte után sem habozott felhívni a figyelmet, gyakran akár harsányan, a demokratikus állam vezetőinek hiányosságaira

fűzte hozzá.

Az államfő egy összehajtott nemzeti lobogót adott át az elhunyt özvegyének, Leah Tutunak, aki kerekesszékben vett részt a gyászmisén. Az 1200 fő befogadására alkalmas Szent György-katedrálisba a koronavírus miatt elrendelt korlátozások következtében csak száz gyászolót engedtek be. Jelen volt Tutu érsek két lánya, Mpho és Nontombi Tutu, mindketten az anglikán egyház lelkészei, Mary Robinson korábbi ír köztársasági elnök, valamint Graca Machel, két néhai afrikai politikai vezető, Samora Machel mozambiki és Nelson Mandela dél-afrikai elnök özvegye.

Desmond Tutut saját kérésére a legegyszerűbb és legolcsóbb fenyőfakoporsóban ravatalozták fel, majd szintén a végakaratának megfelelően holttestét a katedrális harangjainak zúgása közepette elhamvasztották, földi maradványait a székesegyház kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Lelkészek viszik Desmond Tutu koporsóját a fokvárosi Szent György-székesegyházba Fotó: Tsvangirayi Mukwazhi

Borítókép: A 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető fotója az emlékére elhelyezett virágok mellett a fokvárosi Szent György-székesegyháznál 2021. december 27-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.