Őrizetbe vették a dán hírszerzés vezetőjét

Dánia két titkosszolgálatának munkatársai szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában vettek részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették a dán hírszerzés (DDIS) vezetőjét, Lars Findsent, akit azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában vett részt – jelentette hétfőn a helyi sajtó. 

A kiszivárogtatással kapcsolatban Dánia két titkosszolgálatának négy jelenlegi és két korábbi munkatársát vették őrizetbe

– és bár hárman közülük azóta szabadlábon vannak, a nyomozás mindannyiuk ellen folyik. Az ügyészség nem közölt további részleteket arról, milyen jellegű kiszivárogtatásról van szó, a DR dán közszolgálati televízió azonban 2020-ban azt közölte, hogy 

a hírszerzés információkat osztott meg az Egyesült Államok nemzetbiztonságával, amely így hozzáférhetett dán állampolgárok személyes adataihoz és beszélgetéseihez is.

Egyelőre nem tudni azt sem, meddig tartják őrizetben Findsent, aki nem nyilatkozott a sajtónak. A volt igazgatót és négy munkatársát egyébként 2020 augusztusában függesztették fel egy másik ügyben, a titkosszolgálatokat felügyelő független bizottság vizsgálata miatt, ám e vádak alól azóta tisztázta magát.

A dán titkosszolgálatok az elmúlt években többször is botrányba keveredtek: 2019-ben egy koppenhágai bíróság négy hónap börtönbüntetésre és 400 ezer dán korona (több mint 17 millió forint) pénzbírságra ítélte a dán titkosszolgálat (PET) egykori vezetőjét, Jakob Scharfot, mert egy könyvben bizalmas információkat közölt a szervezetről. A börtönbüntetést később elengedték. Scharfnak csak a bírságot kellett kifizetnie.

Borítókép: Lars Findsen, a dán hírszerzés vezetője (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.