Oroszország nem kíván senkit fenyegetni

A Kreml szóvivője leszögezte, Oroszország a jövőben is tart majd hadgyakorlatokat a saját területén.

MTI
2022. 01. 12. 14:32
Russia Army Pantsir Drills
6214525 Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország a jövőben is tart majd hadgyakorlatokat a saját területén, a nyugati katonai körzetben zajló manővereknek semmi közük sincsen a Nyugattal folytatott tárgyalásokhoz – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában. – Nem, semmilyen kapcsolat sincs (a tárgyalások és a hadgyakorlat között) – mondta Peszkov.

– Végül is az országunk területén lévő saját egységeinkről és katonai körzeteinkről beszélünk, a katonai fejlesztések és a hadgyakorlatok folytatódtak, folytatódnak és folytatódni fognak, ez a normális gyakorlat minden fegyveres erő esetében

– tette hozzá.

Az orosz nyugati katonai körzet sajtószolgálata kedden közölte, hogy háromezer katonája hadgyakorlatot kezdett a Voronyezs, Belgorod, Brjanszk és Szmolenszk megye területén lévő gyakorlótereken. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Fotó: Jurij Kocsetkov

Oroszország képviselői hétfőn Genfben az Egyesült Államok küldöttségével, szerdán Brüsszelben pedig az NATO–Oroszország Tanács keretében ismertették, illetve ismertetik a Moszkva által igényelt biztonsági garanciákra vonatkozó elképzeléseiket. Csütörtökön Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Állandó Tanácsa fogja megvitatni az orosz fél kívánságait, amelyek értelmében a NATO-nak le kellene állítania az újabb tagállamok felvételét és a katonai infrastruktúráját vissza kellene bontania az 1997-es – vagyis a keleti bővítés kezdete előtti – szintre. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár azon kijelentésére reagálva, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalásokat kezdeni Svédországgal és Finnországgal a NATO-csatlakozásról, Peszkov azt hangoztatta, hogy Oroszországot az észak-atlanti szövetség mindennemű bővítése aggasztja.

– A NATO nem a fejlődés intézménye. A NATO a konfrontáció eszköze. Ezt a szövetséget ilyennek találták ki, ilyennek tervezték, ilyennek valósították meg, így fejlődik és működik

– fogalmazott a szóvivő. Peszkov azt mondta, 

hogy Washingtonnal ellentétben Moszkva nem kíván fenyegetéseket és ultimátumokat »szórni« az Egyesült Államokkal és a NATO-val folytatott tárgyalások alatt és csak a lezárásuk után kívánja értékelni őket. 

A szóvivő szerint az orosz fél nem az erő pozíciójából tárgyal, és álláspontja szerint nincs helye az ultimátumoknak. Mindemellett megjegyezte, hogy a NATO „nyitott ajtók politikáját” és a szervezet Oroszország határai felé való terjeszkedését Moszkva fenyegetésként értékeli. – A helyzet egyszerűen olyan kritikus határhoz érkezett a páneurópai biztonság és hazánk nemzeti érdekei szempontjából, amelyek Európa és az európai biztonsági architektúra elidegeníthetetlen részét képezik, hogy sajnos nem késlekedhetünk tovább, és konkrét választ kell adnunk az általunk megfogalmazott aggodalmakra – mondta a szóvivő. 

A kazahsztáni helyzetről szólva Peszkov kijelentette: nem lehetett nem megerősíteni a bajkonuri űrközpontot védelmező fegyveres erőket. Annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy pontosan milyen alegységeket vezényeltek Bajkonurba, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) illetékességébe utalta.

 

Borítókép: Orosz hadgyakorlat (Fotó: Sputnik via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.