Zendülő katonák vették őrizetbe Burkina Faso államfőjét

A hadsereg átvette a hatalmat az afrikai országban, miután elmozdították Roch Marc Kaborét.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zendülő katonák vették őrizetbe egy katonai táborban Burkina Faso államfőjét, Roch Marc Christian Kaborét − közölte két biztonsági forrás és egy nyugat-afrikai diplomata hétfőn.

Előző nap este heves lövöldözés volt a fővárosban, Ouagadougouban található elnöki rezidencia körül. 

A kormány vasárnap tagadta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint puccs készül, miközben több katonai táborból órákon át folyamatos lövöldözés hallatszott, és a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.

A kormány kijárási tilalmat rendelt el este nyolc órától reggel fél hatig, és két napra bezárta az iskolákat.

A fővárosi állami tévé székháza előtt maszkot viselő katonák egy csoportja hadállást vett fel hétfőn − jelentette az AFP hírügynökség tudósítója. Egyelőre nem világos, hogy a jelen lévő tucatnyi katona lázadó lenne, aki a tévé átvételére érkezett, vagy a kormányhoz hű katonák, akiket azért küldtek, hogy biztosítsák a rádiót.

A nyugat-afrikai országban egyre elkeseredettebbek az emberek amiatt, hogy az ország vezetése képtelen véget vetni a dzsihadista támadásoknak. Az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben két hét leforgása alatt csaknem 12 ezer ember kényszerült otthonából elmenekülni a dzsihadista erőszak miatt.

A 2015 óta hatalmon lévő Kaborét mintegy két éve azzal az ígérettel választották újra, hogy a dzsihadisták elleni harcot tekinti prioritásának.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármas határán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek Az erőszakcselekményekben emberek ezrei haltak meg, és mintegy másfél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

Frissítés:

A Burkina Fasó-i hadsereg bejelentette: megbuktatta Roch Marc Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint lezárta az ország határait.

A hatalomátvételről szóló közleményt, amelyet Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes írt alá, az állami televízióban olvasta be egy másik katonatiszt. A közlemény szerint a hatalomátvétel erőszak nélkül történt, és az őrizetbe vett tisztviselőket biztos helyen őrzik.

Borítókép: Roch Marc Christian Kaboré, Burkina Faso elnöke (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.