A G7-csoport a vérontás leállítását követeli Oroszországtól

Szerintük Vlagyimir Putyin visszahozta a háborút az európai kontinensre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 24. 19:39
JOLY, Mélanie; BORRELL FONTELLES, Josep; TRUSS, Liz; DI MAIO, Luigi; BLINKEN, Antony; BAERBOCK, Annalena; HAJASI, Josimasza; LE DRIAN, Jean-Yves
Liverpool, 2021. december 11. Luigi Di Maio olasz, Jean-Yves Le Drian francia, Melanie Joly kanadai, Annalena Baerbock német, Liz Truss brit, Hajasi Josimasza japán, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (b-j) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén a liverpooli Museum of Liverpoolban a találkozó elsõ napján, 2021. december 11-én. MTI/AP/AFP pool/Paul Ellis Fotó: Paul Ellis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnában kezdett vérontás azonnali leállítását és a katonák kivonását követeli a G7-csoport Oroszországtól 

– közölték a világ legfejlettebb ipari országait összefogó csoport vezetői csütörtöki online megbeszélésük után.

A hetek a soros elnök Németország kormánya által kiadott közlemény szerint megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított katonai művelettel visszahozta a háborút az európai kontinensre, és a történelem rossz oldalára állt. Közölték, hogy Oroszországgal szemben szigorú és összehangolt gazdasági és pénzügyi szankciókat terjesztenek elő, és készen állnak humanitárius segítséget nyújtani az ukrán népnek, beleértve az orosz agresszió elől menekülőket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket.

 Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az EU mint nemzetek feletti intézmény alkotta csoport vezetői a többi között hozzátették, hogy a globális energiaellátás stabilitása közös érdek, ezért készen állnak arra, hogy szükség esetén fellépjenek az esetleges zavarok kezelése érdekében. Kifejtették, hogy Oroszország koholt állítások és alaptalan vádak alapján indított katonai támadást Ukrajna területi épsége, szuverenitása és függetlensége ellen, amit elítélnek, és felszólítják erre a nemzetközi közösség összes tagját.

Vlagyimir Putyint a nemzetközileg elismert határok erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet mellett azért is elítélik, mert „többszöri felajánlásaink ellenére következetesen elutasítja az európai biztonságot érintő kérdések megvitatását” szolgáló diplomáciai folyamatot.

Az Ukrajna elleni támadás Európán messze túlmutató következményekkel jár, hiszen veszélybe sodorja a kölcsönösen elfogadott szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és alapvetően megváltoztatta az euroatlanti biztonsági helyzetet.

A hetek azonban kiállnak a béke, a stabilitás, a nemzetközi jog fenntartása és minden szuverén állam azon joga mellett, hogy maga határozza meg jövőjét és biztonsági rendjét

 – áll a közleményben.

Borítókép: Luigi Di Maio olasz, Jean-Yves Le Drian francia, Melanie Joly kanadai, Annalena Baerbock német, Liz Truss brit, Hajasi Josimasza japán, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (b–j) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén a liverpooli Museum of Liverpoolban a találkozó első napján, 2021. december 11-én. (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Paul Ellis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.