Az ukrán elnök kész tárgyalni Moszkvával, de nem Belaruszban

Volodmir Zelenszkij Budapestet is megemlítette a lehetséges helyszínek közül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 27. 10:10
ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. február 24. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök elutasította vasárnap azt az orosz javaslatot, hogy a Belaruszban található Gomelben tárgyaljanak, kifejtette, hogy bármely más, Belaruszon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül.

Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről 

– mondta Volodimir Zelenszkij egy online videófelvételen.

Az ukrán államfő a belaruszokhoz szólva megjegyezte, hogy „ha nem történtek volna támadó akciók az önök területéről, akkor Minszkben is beszélhettünk volna”.

Oroszország már pénteken közölte, hogy tárgyalni akar az ukránokkal, de csak Belaruszban, noha az észak-ukrajnai invázió és a Kijev elleni offenzíva onnan indult. Vasárnap a Kreml megismételte javaslatát.

Az orosz elnöki szóvivő korábban bejelentette:

a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szolgálatok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló küldöttség megérkezett Belaruszba, hogy tárgyaljon az ukránokkal.

A szóvivő később reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a belaruszi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül. Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Belaruszban tárgyalni.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.