Az ukrán parlament megszavazta a hadiállapot bevezetését

Hadiállapot esetén egyebek mellett kijárási tilalmat vezethetnek be, magántulajdont foglalhatnak le.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 24. 10:39
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. február 1. Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ukrán parlament ülésén Kijevben 2022. február 1-jén. Az ukrán államfõ bejelentette, hogy Ukrajna, Nagy-Britannia és Lengyelország részvételével új formátumú politikai együttmûködést hoznak létre Európában. MTI/AP/Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament csütörtök reggel jóváhagyta a hadiállapot bevezetését az országban 

 –számolt be az UNIAN hírügynökség.

 A törvényhozás ülését nem közvetítették, a döntésről képviselők tájékoztattak a Telegram üzenetküldő portálon. Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja azt közölte, hogy a hadiállapot bevezetését 300-an szavazták meg a 450 fős törvényhozásban. A parlament elé Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára terjesztette be a javaslatot. Előzőleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben tájékoztatta az ország lakosságát a hadiállapot bevezetéséről.

A parlament kedden még rendkívüli állapot bevezetését szavazta meg. Ez enyhébb vészhelyzeti kategória a hadiállapotnál, amely viszont a legszigorúbb korlátozásokkal jár. Az UNIAN közlése szerint hadiállapot esetén egyebek mellett kijárási tilalmat vezethetnek be, magántulajdont foglalhatnak le az ország védelme érdekében, átkutathatják polgári személyek táskáit, gépkocsijait, lakásait és irodáit, megtilthatják a gyülekezést, a demonstrációkat. Korlátozhatják továbbá az ukrán állampolgárok és a külföldiek szabad mozgását, ki- és beutazását az ország területére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el különleges katonai akciót az ukrajnai Donyec-medencében, miután a héten elismerte az ottani szakadárok által önkényesen kikiáltott „népköztársaságok” függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Putyin leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

Borítókép: az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ukrán parlament ülésén Kijevben 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/AP/Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.