Először Trump, most Biden parancsára végeztek az IÁ-vezérrel

Amerikai rajtaütés során Szíriában vesztette életét Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 03. 15:34
null
Idlib, 2022. február 3. A drónnal készített légi felvételen emberek néznek egy megrongálódott épületet, miután amerikai különleges egységek terrorizmusellenes rajtaütést hajtottak végre hajnalban az északnyugat-szíriai Idlib tartományban fekvõ Atimahban 2022. február 3-án. A washingtoni védelmi minisztérium közlése szerint az akcióban nem vesztettek el egyetlen katonát sem, helybeliek azonban arról számoltak be az AP hírügynökségnek, hogy a hadmûveletnek civil áldozatai is vannak. MTI/EPA/Yahya Nemah Fotó: Yahya Nemah
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök.

– Fegyveres erőink rátermettségének és bátorságának köszönhetően eltávolítottuk a harctérről az Iszlám Állam vezetőjét. A műveletből minden amerikai visszatért

– tudatta közleményében az amerikai elnök. Mentőegységek szerint az északnyugat-szíriai rajtaütésben 13 ember halt meg. A rajtaütés a török határ közelében, Idlíb tartományban, Atme városának közelében történt.

Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is.

John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője korábban arról beszélt, hogy a különleges erők sikeres terrorellenes akciót hajtottak végre, veszteségek nélkül.

Az Iszlám Állam előző vezérnek, Abu Bakr al-Bagdadinak a halálát 2019 októberében jelentette be az akkori amerikai elnök, Donald Trump. Az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők. – Úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember, aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát, és megölt három gyermeket is – mondta akkor Trump.

2014-ben az Iszlám Állam Irakban és a szomszédos Szíriában rendkívül gyorsan hódított meg hatalmas területeket. 2017-ben előbb Irakban sikerült gátat vetni a dzsihadisták előretörésének, majd két évvel később Szíriában. Ennek ellenére a szélsőségesek továbbra is fenyegetést jelentenek, és mindkét országban folytatják a támadásokat. Nemrég írtunk róla: a szervezet alvó sejtjei kisebb-nagyobb rajtaütéseket azóta is végrehajtottak, a dzsihadisták tavaly Irakban 87, Szíriában 31 akciót vállaltak átlagosan havonta, ami visszaesést jelent az előző évhez képest. Harcmodoruk közben átalakult, már meg sem próbálnak nagyobb, összefüggő területeket ellenőrizni. Inkább a gerillákhoz hasonlóan, a sivatagban megbújva, katonai vagy energetika létesítményekre csapnak le, majd gyorsan felszívódnak.

Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását. A terrorszervezet visszaszorulása miatt azonban kénytelen volt sokkal inkább a háttérbe húzódni, nem lehetett sokat tudni róla, még hangüzenetet sem küldött híveinek.

Terrorista fészek. A tegnapi amerikai rajtaütés helyszíne a lázadók kezén lévő Idlíb tartomány volt, ahol az al-Kaida terroristahálózathoz, de más csoportokhoz tartozó fegyveresek is tartózkodnak. Idlíb egy része és a szomszédos Hama, Aleppó és Latakíja tartományok egy-egy szektora is a Hajat Tahrír as-Sam (HTS) iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt áll. A HTS volt az al-Kaida szíriai szárnya. De Idlíbben működnek más dzsihadista csoportok is, amelyek most szövetségben vannak a HTS-sel. Az összes ilyen csoport volt már célpontja a szíriai hadseregnek, a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz erőknek, de az Egyesült Államok vezette antidzsihadista nemzetközi erőknek is. (MTI)

Borítókép: A drónnal készített légi felvételen emberek néznek egy megrongálódott épületet, miután amerikai különleges egységek terrorizmusellenes rajtaütést hajtottak végre hajnalban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Atimahban 2022. február 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Yahya Nemah)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.