Hollandia újabb egységeket küld Litvániába

Hollandia 270-ről 350-re növeli NATO-katonáinak számát a balti államban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 09. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia megnöveli NATO-katonái számát Litvániában − jelentette be Kajsa Ollongren védelmi miniszter szerdán a litvániai Rukla városa mellett fekvő katonai bázisról adott sajtónyilatkozatában.

− Elkötelezettek vagyunk a megerősített többnemzetiségű zászlóalj-harccsoport jelenléte mellett, csapataink létszámát 270-ről 350-re növeljük

− közölte a miniszter.

A holland védelmi tárca honlapján közzétett sajtóközlemény szerint „Litvániában a hangsúly a nemzetközi katonai gyakorlatokon van”. 

Ezzel a szövetség egyértelmű jelzést küld Oroszországnak: a NATO arra képezi ki katonáit, hogy együtt, és hatékonyan álljanak ki minden lehetséges fenyegetéssel szemben − olvasható a weblapon.

A Litvániában állomásozó holland csapatok a német vezetésű, NATO-csoport részét képezik. A NATO-csapatokat 2017-ben telepítették litván földre, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet.

A múlt héten a holland kormány bejelentette, hogy a májustól decemberig tartó időszakra egy hadihajóval, további orvosi ellátmánnyal, robbanóanyag-mentesítési szolgálattal járul hozzá a szövetségesek missziójához.

A hágai kormány januárban arról is döntött, hogy áprilisban és májusban két F–35-ös vadászgépet állomásoztat Bulgáriában, mintegy 90 fős támogató személyzettel, továbbá kétéltű szállítóhajót és két szárazföldi egységet is telepít az országba.

Borítókép: a NATO zászlaja (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.