Iszlamofóbiával vádolnak egy horvát képviselőnőt

Marijana Petir független horvát parlamenti képviselő korábban arról beszélt, hogy határozottan szét kell választani a háborús menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. A politikusnő emiatt nemrég bekerült egy olyan jelentésbe, amit az európai iszlamofóbiáról állítanak össze minden évben.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 02. 02. 13:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatási Alapítvány (SETA) 2015 óta minden évben kiadja a felmérését, ami az „Európai iszlamofóbia jelentés” címet viseli. A 27 országra kiterjedő tanulmányt több tucat szakértő készíti el a rasszizmust és az iszlamofóbiát érintő témákban – írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Marijana Petir horvát politikusnő is bekerült a legutóbbi, több mint 860 oldalas jelentésbe. A dokumentum egy 2015-ös felszólalását idézi, miszerint „a keresztényeket a muszlimok üldözik a háborúkban, és a jelenlegi menekültválság valójában a muszlimok kísérlete arra, hogy elfoglalják a többségében katolikus európai országokat, köztük Horvátországot”. Petir a CNA katolikus hírügynökségnek nyilatkozva utasította el a jelentésben leírt vádakat. Állítása szerint soha nem mondott olyat, amit a dokumentumban leírtak, ezért az egyértelműen hamis vádakon alapul.

Az elterjedt migránsválságra utalva teljes megértésemet és együttérzésemet fejeztem ki a háború elől menekülőkkel, és azt mondtam, hogy az életveszélyben lévő embereknek fenntartás nélkül segítséget kell nyújtani. Másrészt vannak olyanok, akik jobb jövőt keresnek, és ezért mennek Európába, de sajnos Horvátország nem tud munkát biztosítani nekik. Ezért amikor a migrációról beszélünk, különbséget kell tennünk a háborús és a gazdasági migránsok között. Azt mondtam, hogy Európának el kell gondolkodnia a jövőjéről és a demográfiai megújulásról, mert néhány országban már most sincs elég munkaerő, és ezt a problémát nem lehet megoldani az illegális migrációval

– idézte fel a politikus, aki szerint az európai menekültügyi és migrációs politika megbukott, ezért felül kell azt vizsgálni, mert az illegális migráció potenciális biztonsági problémát jelenthet a polgárok számára. Petir hozzátette, hogy „Európa és az egész nyugati világ” semmit sem tett a szíriai és iraki háború megállításáért, ahol iszlamista terroristák gyilkolják a keresztényeket, ami a kereszténység eltűnéséhez vezethet a régióban.

A független parlamenti képviselőt egyébként azért is bírálták a jelentés készítői, mert nagy szerepet vállalt abban, hogy a horvát kormány főiskolai ösztöndíjakat ajánljon fel olyan országokból érkező fiataloknak, ahol a keresztényeket üldöztetés éri. Ez volt egyébként az első alkalom az ország 1991-es függetlenné válása óta, hogy kifejezetten az Európai Unión kívüli, keresztény hitük miatt üldözött személyek megsegítésére különítettek el pénzt.

Az eredeti hírt a V4NA nemzetközi hírügynökség közölte.

Borítókép: Marijana Petir (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.