Katar nem képes egyedül fedezni Európa energiaszükségletét

Az emírség szerint fennáll az a veszély, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt hiány alakul ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 01. 20:00
ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; BIDEN, Joe
Washington, 2022. január 31. Tamím bin Hamad ász-Száni sejk, Katar emírje Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. január 31-én. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katar egymaga nem képes fedezni Európa földgázigényét, ha az orosz–ukrán konfliktus miatt hiány alakul ki 

– jelentette ki kedden az emírség energiaügyi minisztere.

Katar a világ egyik legnagyobb földgázexportőre. Szaad Serida Al-Kaabi energiaügyi miniszter leszögezte, kiesés esetén a világ egyetlen országa sem képes egyedül pótolni az Európának szükséges mennyiséget anélkül, hogy a világ többi részén ellátási zavarok keletkezzenek.

Európa energiabiztonsága közös erőfeszítést igényel több fél részéről 

– hangoztatta a közleményében a miniszter, miután találkozott Kadri Simsonnal, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával Dohában.

Kaabi reményét fejezte ki, hogy az Európában kialakult feszültséget sikerül diplomáciai úton mérsékelni.

Katar az Egyesült Államok és Európa jelentős szövetségese az Arab-(Perzsa-)öböl térségében. Joe Biden amerikai elnök is arra kérte a dohai vezetést, hogy vizsgálja meg: képes-e szükség esetén több földgázt szállítani Európába, ha az oroszországi gázszállítás leállna.

Szerződésben adott szavunk szent és sérthetetlen

– magyarázta Kaabi, hogy Katar miért nem képes más országok számára már szerződésben lekötött gázmennyiséget Európába átirányítani az érintettek beleegyezése nélkül.

Borítókép: Tamím bin Hamad ász-Száni sejk, Katar emírje a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. január 31-én (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.