Képet hamisított a német köztévé: füstöt rajzoltak egy atomerőmű fölé

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság kimondta: az atomenergiának szerepe van a zöldátmenetben, ezért támogatásra javasolja a nukleáris ágazatba való befektetést. A brüsszeli döntést a német és osztrák kormány vehemensen támadta. A német köztelevízió, a ZDF láthatóan igyekezett a hivatalos álláspontot illusztrálni, ezért füstszerű foltot varázsolt egy atomerőmű hűtőtornyai felé, amelyekből – mint közismert – csak gőz távozik. A furcsa, vélhetően politikailag motivált anomáliára a Bild bulvárlap hívta fel a figyelmet.

Forrás: Origo2022. 02. 07. 18:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Képernyőkép a ZDF Facebook-bejegyzésérőlFotó: Julian Roepcke/Twitter

A nyilvánosság nehezen tűri az ilyesmit, a ZDF Facebook-bejegyzése után számos felhasználó a közösségi oldalakon hozzászólásokkal kezdte el bombázni a ZDF köztelevíziót, képhamisítással vádolva a szerkesztőket.

A hűtőtornyokból kiáramló gőz túlságosan ártalmatlannak tűnt a ZDF számára

– kommentelte az esetet egy felhasználó a Twitteren, és több mint 3300 kedvelést kapott.

Az eredeti kép forrása: DPAHolger Hollemann

A ZDF a Bild kérdésére kínos magyarázkodásra kényszerült. Azt állította a tévé, hogy 

a bejegyzés egy Photoshop sablont használó sötétítő réteggel készül, hogy könnyebben olvasható legyen a világos írás.

A magyarázat azonban nem győzte meg az olvasókat. Volt, aki úgy reagált, hogy a német köztelevízió a berlini kormány atomellenes álláspontját próbálta képileg is alátámasztani. A hatalmas közösségimédia-visszhang miatt a képet szombaton lecserélték.

A ZDF köztelevízió viszont továbbra is adós a zöldideológia által vezérelt berlini klíma- és energiapolitikai döntések tényleges következményeinek bemutatásával.

Szerző: Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, az Atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Az eredeti kép (Forrás: DPA/Holger Hollemann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.