Lapozó: Engedélyezték a spanyol Covid-vakcina tesztjének utolsó fázisát

Keresztény szimbólumokat loptak el egy franciaországi temetőből· Szigorúbb feltételek mellett vezethetnek majd autót az idősek Spanyolországban · A francia kormány maximalizálta a villamos energia árának növekedési rátáját.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 01. 14:15
null
Békéscsaba, 2022. február 1. Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztetõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. február 1-jén. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztény szimbólumokat loptak el egy franciaországi temetőből

Az elmúlt években elsősorban az illegális migránsok ezreiről – sátortáborokról, lézengő csoportokról, házfoglalásokról – szóló híradások miatt közismert észak-franciaországi megye, Pas-de-Calais, most egy temető megrongálása és kifosztása miatt kapott médiafigyelmet. Január végén ugyanis ismeretlen tettesek egy éjszaka leforgása alatt ötszáz sírt rongáltak meg és fosztottak ki a barátságos kistelepülés, Houdain temetőjében. A vandál tolvajok a sírkövekről lefeszítették és ellopták az ott található kereszteket, illetve a temetőben található liturgikus eszközöket. A vizsgálat kiderítette, hogy a tolvajok a jól értékesíthető fémből, sárgarézből és rézből készült tárgyakat vitték magukkal.

A hétezer fős települést megrázta az eset, „erre még ők sem számítottak”, nyilatkozta a polgármester. A sírrablók felkutatása megkezdődött, azonban a nyomozást nehezíti, sőt akár el is lehetetleníti, hogy a temető a település központi részétől távol esik, ezért szemtanúk nincsenek és biztonsági kamerákkal sem figyelik a környéket.

Forrás: www.valeursactuelles.com

 

Szigorúbb feltételek mellett vezethetnek majd autót az idősek Spanyolországban

A spanyol belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska szigorítana a vezetői engedélyekhez kapcsolódó orvosi vizsgálatok rendszerén az egyre gyakoribb közúti balesetek miatt. Csak legutóbb öten haltak meg, négyen pedig súlyosan megsérültek egy valenciai autóbalesetben. A rendőrök azt hitték, hogy valaki szándékosan ment szembe a forgalommal, végül kiderült, hogy a tragédiát egy 87 éves férfi okozta, aki eltévesztette az irányt. Hasonló eset történt az andalúziai Jaénban, ahol egy 85 éves férfi ment szembe a forgalommal perceken keresztül. Spanyolországban nincs korhatár a vezetői engedélyhez, bárkinek, bármilyen életkorban meghosszabbíthatják a jogosítványát. A tragikus események miatt a belügyminiszter azt mondta: „minden személynek, aki autót vezet, megfelelő pszichofizikai állapotban kell lennie, hogy senkire se legyen veszélyes”. Ezért a tárca megnyitja az ajtót egy átfogó közúti biztonságpolitika kidolgozása előtt. Az autósiskolák szerint az időseket gyakrabban kellene vizsgáztatni, és komplexebb feladatokat kellene kapniuk, hogy kiderüljenek a hiányosságaik. Ugyanakkor szerintük az alkalmasságot nem az életkorhoz, hanem az illető fizikumához és szellemi képességéhez kell igazítani.

Forrás: www.antena3.com

 

A francia kormány maximalizálta a villamos energia árának növekedési rátáját

Február elsején lépett életbe Franciaországban az az intézkedést, amelyet Jean Castex francia miniszterelnök még tavaly szeptemberben jelentett be, s amelyet Bruno Le Maire gazdasági miniszter ültetett át a gyakorlatba. Eszerint a francia kormány négy százalékban korlátozza a villamos energia árának maximális emelkedését. A kormányzat által meghatározott növekedési plafon nélkül ugyanis az elektromos áram 44,5 százalékkal növekedne a francia Energiaszabályozók Tanácsa szerint. A négy százalékban maximalizált elfogadható drágulás idén egész évben érvényben marad. Az intézkedésnek köszönhetően egy átlagos francia háztartás így mindössze 38 eurós többletkiadással (13 ezer forint) kell hogy számoljon idén az éves elektromos áram számláján, ellentétben a 330 eurós (117 ezer forintnyi) éves többlettel, ami a kormányzati beavatkozás nélkül várt volna a magánfogyasztókra.

A vállalkozások tekintetében a négyszázalékos növekedési plafonnal az éves áramszámla mindössze 60 euróval nő majd (21 ezer forint). Az állami beavatkozás nélkül azonban ez éves szinten akár az 540 eurót (190 ezer forint) is meghaladhatta volna.

Források: www.ouest-france.fr, www.francetvinfo.fr

 

Engedélyezték a spanyol Covid-vakcina tesztjének utolsó fázisát

A Spanyol Gyógyszerügynökség kedd reggel jóváhagyta az Ipra oltóanyag harmadik szakaszának kísérleteit. Ennek értelmében a koronavírus elleni újabb ellenszert húsz kórházban tesztelik majd, köztük olasz és portugál intézményekben is. A kísérletben háromezer önkéntes vesz majd részt, mindannyian 16 éven felüliek. Diana Morant tudományos és innovációs miniszter hétfői interjújában kiemelte, hogy a vakcina az eddigi tesztek során „nagyon kielégítő” eredményeket ért el, a „beoltottak kiváló immunválaszt adtak a koronavírus ellen, köztük az omikron variánssal szemben is”. Hozzátette, hogy a többi oltóanyaghoz képest az Ipra a tesztalanyok egyikénél sem okozott komoly mellékhatásokat. A vakcina 2022 második negyedévében kerülhet piacra, első körben 600 millió adagot gyártanának le belőle, de 2023-ban ez a szám akár meg is duplázódhat.

Források: www.rtve.es, twitter.com, www.antena3.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.