Megérkezett Litvániába a német NATO-csapaterősítés első csoportja

Az orosz erők ukrán határ menti összevonása miatt növelik a balti országban állomásozó katonák számát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 14. 14:15
null
Vilnius, 2022. január 26. A litván védelmi minisztérium által közreadott képen a NATO baltikumi légi rendészeti tevékenységében vesznek részt a lengyel légierõ F-16-os vadászgépei Litvánia légterében 2022. január 25-én. MTI/AP/Litván védelmi minisztérium Fotó: - Forrás: MTI/AP/Litván védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszállt hétfőn a litvániai Kaunas repülőterén a német NATO-csapaterősítés első csoportját, 70 katonát szállító katonai repülőgép 

– jelentette a Reuters brit hírügynökség a helyszínről.

A német vezetésű, nemzetközi összetételű NATO-harccsoportot 2017-ben telepítették Litvániába, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. A katonákat átfedéses forgó rendszerben váltják rendszeresen. Az Ukrajnával kapcsolatos válság, az orosz erők ukrán határ menti összevonása miatt azonban a nyugati szövetségesek az elmúlt hetekben megállapodtak abban, hogy növelik az egy időben Litvániában állomásozó katonák számát. Eddigi létszámuk 1100 fő volt, amelynek a felét tették ki a németek, a többiek belgák, csehek, luxemburgiak, hollandok, norvégok. A németek összesen 350 katonával erősítik meg több lépcsőben a harccsoportot.

A hétfőn érkezett A400M típusú repülőgépen tüzérek, felderítők és katonaorvosok utaztak. Az erősítés többi része a héten várható 

– közölte a harccsoport szóvivője.

Az erősítéshez tartozó hadfelszerelés mintegy száz járművön szárazföldön jut el Németországból Litvániába. Az első konvoj hétfőn reggel indult el a dpa német hírügynökség fotóriporterének tudósítása szerint. A harccsoport megerősítésében a legfontosabb szerepet a tüzérség játssza, de az említetteken kívül vegyvédelmi katonák és katonai rendészek is mennek Litvániába. Az Egyesült Államok 2019 óta 500 fős külön harccsoportot állomásoztat Litvániában, nem átfedéses forgó rendszerben. Vilnius ennek tartóssá tételét szeretné elérni.

Borítókép: a litván védelmi minisztérium által közreadott képen a NATO baltikumi légi rendészeti tevékenységében vesznek részt a lengyel légierő F–16-os vadászgépei Litvánia légterében 2022. január 25-én (Fotó: MTI/AP/Litván védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.