Moldova a NATO-ból és Oroszországból sem kér

Egy közvélemény-kutatás szerint Chisinau inkább semleges maradna.

Moldova
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moldova semlegességét támogatja az egykori szovjet tagköztársaság lakosságának többsége egy friss felmérés szerint. A megkérdezettek csaknem ötven százaléka nem szeretné, ha az ország elköteleződne biztonságpolitikai szempontból, tizenhat százalékuk Romániára számít, tizenegy százaléknyian pedig az Európai Unióra. 

A válaszadók alig hat százaléka tekint a NATO-ra bizalommal, s csupán négy százalékot tesz ki azok aránya, akik Oroszországra számítanak.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbb moldovai (harminckét százalék) erősítené Romániai és a Moldovai Köztársaság együttműködését, de Prut folyótól keletre fekvő államnak függetlennek kell maradnia. Tizenhat százaléknyian válaszoltak támogatólag a két ország egyesülésére. Ha egy referendumon kellene dönteni az egyesüléséről, a lakosság fele nemmel voksolna, harmincnégy százalékuk igennel. A válaszadók egyharmada véli úgy, hogy Románia segíti a leginkább Moldovát. Ezen a listán a második helyen áll az EU (tizenhét százalék), a harmadikon Oroszország (tizenöt százalék). A megkérdezett moldovaiak ötven százaléka megszavazná az Európai Unióhoz való csatlakozást, harminc százalékuk viszont ellenzi az integrációt.

A tavaly júliusi választások eredményeként a Maia Sandu államfőhöz köthető Akció és Szolidaritás Párt abszolút többséget szerzett a chisinaui parlamentben. Az Igor Dodon volt elnök nevéhez fűződő Kommunisták és Szocialisták Választási Blokkja meglepően gyengén teljesített alig több mint 27 százalékos eredményével. A megmérettetésen óriásit bukott a Moldova és Románia egyesülését nyíltan szorgalmazó Románok Egyesüléséért Szövetség, amely a szavazatok fél százalékát szerezte meg. 

A Moldovai Köztársaságban a függetlenedés óta először van önálló többsége a törvényhozásban egy EU-barát formációnak.

Nicu Popescu és Szijjártó Péter. Fotó: Máthé Zoltán

Néhány nappal ezelőtt Budapesten tárgyalt Nicu Popescu, a moldovai diplomácia vezetője. A megbeszélések után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Magyarország elkötelezetten támogatja Moldova integrációs törekvéseit. A találkozón a felek együttműködési megállapodást írtak alá a két ország külügyminisztériuma között a 2022–2023-as időszakra vonatkozóan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.