Németország mégis küld fegyvereket Ukrajnának

Olaf Scholz meggondolta magát, mégis szállítanak német fegyvereket konfliktusövezetbe.

Magyar Nemzet
2022. 02. 26. 21:55
null
Javoriv, 2022. február 4. Ukrán katonának oktatják az M141 Bunker Defeat Munition (BDM) védelmi csomag részét képezõ, SMAW-D vállról indítható rakéta használatát a nyugat-ukrajnai Javorivban lévõ katonai bázison 2022. február 4-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. MTI/AP/Pavlo Palamarcsuk Fotó: Pavlo Palamarcsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A német hadsereg saját készleteiből ezer páncéltörő fegyvert és ötszáz Stinger típusú föld-levegő rakétát küld Ukrajnába – jelentette be Olaf Scholz német kancellár. 

Elmondása szerint azért döntöttek a szállítmány mellett, mert „Németország kötelessége támogatni Ukrajnát, hogy a leghatékonyabban védhesse meg magát Vlagyimir Putyin megszálló hadserege ellen.

Berlin a lehető leghamarabb eljuttatná a fegyvereket a harcolókhoz, bár hogy ezt milyen útvonalon tervezik megtenni,  egyelőre nem ismert.

Korábban Berlin azt is jóváhagyta, hogy harmadik, NATO-tag országok küldjenek német fegyvereket Ukrajnának. Hollandiának 400 páncéltörő, Észtországnak légelhárító fegyverek szállítását engedélyezték.

A lépés gyökeres változást jelent a németek korábbi politikájához képest, amelyben kizárták, hogy halálos fegyvereket adjanak az ukránoknak, hogy német gyártmányú fegyverek jussanak konfliktusövezetbe. Csak nem halálos támogatásra – például tábori kórház – voltak hajlandók.

– Csak így tovább, Olaf Scholz! Működésben a háborúellenes koalíció!

– mondott köszönetet a Twitteren Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Borítókép:  Ukrán katonának oktatják az M141 Bunker Defeat Munition (BDM) védelmi csomag részét képező, SMAW-D vállról indítható rakéta használatát a nyugat-ukrajnai Javorivban lévő katonai bázison 2022. február 4-én (Fotó: MTI/AP/Pavlo Palamarcsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.