Szélvihar pusztított, károkat okozott Közép-Európában

Lengyelországban egy ember is életét vesztette, miután fa dőlt az autójára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 17. 13:15
szélvihar
Storm Ylenia - Hannover Region
17 February 2022, Lower Saxony, Hemmingen: A firefighter stands next to a tree that fell during hurricane Ylenia on a country road near Wilkenburg in the Hannover region. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A viharos szél miatt csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, a tűzoltóság közlése szerint az ítéletidőnek egy halálos áldozata is van.

Az ország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben az orkánszerű szél miatt, amelynek lökései elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is.

Szerda éjféltől csütörtök reggel 6 óráig a tűzoltóságot országszerte több mint 1400 alkalommal riasztották, a leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban. A tűzoltók kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, több esetben megrongált háztetőket is biztosítottak. A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban fa dőlt egy közlekedő személygépkocsira, amelynek 70 éves sofőrje a helyszínen életét veszítette.

Mintegy százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel Csehországban is az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt.

A legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol mintegy 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, emiatt 70 ezer háztartásban nincs villany. Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló gondok miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, hogy csütörtökön mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén egészen éjfélig időnként 70-110 km/óra sebességű viharok várhatók.

Közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott Németországban is a viharfront, amely óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az ország északi részére szerda éjjel.

Nagyobb balesetekről, komoly sérülésekről egyelőre nem számoltak be a hatóságok, a közlekedésben és az áramszolgáltatásban viszont sok helyütt súlyos fennakadások keletkeztek. A Deutsche Bahn vasúttársaság a vihar miatt leállította a távolsági járatait a Dániával határos Schleswig-Holstein tartománytól a lengyel határon fekvő Brandenburg tartományig húzódó térségben.

A hamburgi halpiac (Fotó: DPA/AFP/Daniel Bockwoldt)

A regionális vasúti közlekedésben gyakori a késés és a járatkimaradás a vágányokra dőlt fák és leszakadt felsővezetékek miatt. A Lufthansa légitársaság húsz járatot törölt csütörtöki menetrendjéből.

A tengerparti területeken több helyen vihardagály keletkezett, Hamburgban víz alá került az északnémet nagyváros egyik leghíresebb látványossága, a halpiac.

Észak-Rajna–Vesztfália tartományban több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar még az ország déli részén fekvő Bajorországban is gondokat okoz, ott tízezer háztartásban nincs villany a magasfeszültségű vezetékek megrongálódása miatt. Több tartományban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el csütörtökre.

Heves viharok tombolnak Írországban, nyomukban áradások és anyagi károk, a helyi meteorológiai intézet újabb nagy vihar közeledtére adott ki figyelmeztetést.

Ritka, kettős  figyelmeztetés van érvényben, mert a Eunice nevű vihar nagy hevességgel követi az előző, Dudley névre kereszteltet. A meteorológiai intézet két külön figyelmeztetést adott ki: havazásra, szélre és esőre vonatkozó riasztást, valamint hét megyére erős széllökéseket előrejelző figyelmeztetést. Jennifer Canavan meteorológus vihardagály veszélyére és a part menti településeket fenyegető árvizekre figyelmeztetett.

Borítókép: kidőlt fa az alsó-szászországi Hemmingenben. (Fotó: DPA/AFP/Julian Stratenschulte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.