Szergej Lavrov: Washington ki akarja provokálni a konfliktust

Volodimir Zelenszkij szerint csak pánikot keltenek az amerikai híradások az orosz támadásról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 12. 14:45
LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter és Szergej Lavrov találkozója Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat szombaton, hogy konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel. Lavrov Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetést, amelynek során aláhúzta, hogy szerinte 

az amerikai propagandakampánnyal a kijevi hatóságokat akarják felbátorítani a donyecki konfliktus katonai úton történő rendezésére.

Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni Ukrajnát.

Az Egyesült Államok szövetségesei mindeközben egymás után arra szólították fel állampolgáraikat, hogy hagyják el Ukrajnát, mert az országot orosz támadás fenyegeti. Ausztrália és Új-Zéland szombaton arra figyelmeztették Ukrajnában tartózkodó emberieket, hogy távozzanak a térségből. A lépés az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lettország és Észtország, valamint Dánia és Hollandia tanácsait követi, amelyek állampolgáraiknak mind azt javasolják, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el Ukrajnát.

Az ausztrál és az új-zélandi kormány azt üzente állampolgárainak, hogy utazzanak el, amíg még vannak kereskedelmi járatok. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint az ukrajnai helyzet nagyon komoly. 

– Nagyon ingatag lesz a helyzet, ha ott konfliktus lesz. Reméljük és imádkozunk, hogy ez ne következzen be

– mondta Morrison újságíróknak.

– Egy ideje már egyértelmű üzenet, hogy az Ukrajnában tartózkodó ausztráloknak igyekezniük kell elhagyni az országot – mondta.

– Új-Zélandnak nincs diplomáciai képviselete Ukrajnában. Wellington ezért nagyon korlátozottan képes konzuli segítséget nyújtani az Ukrajnában tartózkodó állampolgároknak – közölte Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter. – Az ukrajnai biztonsági helyzet rövid időn belül megváltozhat, és az új-zélandiaknak nem szabad ilyen körülmények között az evakuálással kapcsolatos támogatásra támaszkodniuk – tette hozzá.

Az izraeli külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy elszállítják Ukrajnából a kijevi diplomaták és követségi dolgozók családtagjait. Emellett Izrael felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól.

A washingtoni kormány pénteken közölte, hogy lehetségesnek tart egy orosz támadást még a pekingi téli olimpiai játékok február 20-i lezárása előtt.

Azóta Japán, Kanada, Kuvait, Litvánia, Németország a hasonló tartalmú figyelmeztetést adott ki. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége már szombaton elrendelte a nem létfontosságú alkalmazottak kimenekítését.

Oroszország is megkezdte diplomáciai jelenlétének csökkentését Ukrajnában. Szombaton azt mondta, hogy tart az ukrán hatóságok vagy harmadik országok provokációitól.

– A kijevi rezsim vagy harmadik országok esetleges provokációitól tartva valóban az ukrajnai orosz képviseletek személyi állományának bizonyos mértékű optimalizálásáról döntöttünk – mondta az orosz diplomácia szóvivője közleményében.  

– Figyelembe véve Washington és London jelentős befolyását Kijevre […] arra a következtetésre jutottunk, hogy amerikai és brit kollégáink nyilvánvalóan tudnak bizonyos előkészületben lévő ukrajnai akciókról, amelyek jelentősen megnehezíthetik a biztonsági helyzetet

– tette hozzá Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az amerikai kormány helyzetértékelése szerint jövő szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen, Washington az értesülést pénteken megosztotta európai szövetségeseivel – jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin. A beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elkezdődhet a művelet.

Moszkva tagadja, hogy ilyen tervei lennének, de több mint százezer katonát vonultatott fel Ukrajna határai mentén. Ehelyett a Kreml arra használta fel a régióra irányuló figyelmet, hogy kifejezze félelmét, miszerint a NATO túl közel hatolt a területéhez, és követelte, hogy a biztonsági szövetség vonuljon ki arról a területről, amelyet Oroszország a befolyási övezetének tekint. A feszültségekre válaszul a NATO-országok csapatokat és felszerelést telepítettek az Ukrajnával közös határon fekvő tagországokba. Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint szombaton telefonon tárgyal az ukrajnai kérdésről.

– A küszöbönálló orosz támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek

– jelentette ki szombaton az Interfax ukrán hírügynökség híradása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

– Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek – hangoztatta vidéki látogatásán az ukrán államfő.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.