Szijjártó Péter: Senkit nem küldtek el a kijevi magyar nagykövetségtől

Aljas hazugságnak nevezte a miniszter azt az állítást, hogy elküldtek a kijevi magyar nagykövetségtől olyan magyar állampolgárt, aki ott keresett menedéket.

Forrás: MTI2022. 02. 24. 16:24
SZIJJÁRTÓ Péter
Belgrád, 2022. február 7. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Belgrádban 2022. február 7-én. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljas hazugságnak nevezte a külgazdasági és külügyminiszter azt az állítást, hogy elküldtek a kijevi magyar nagykövetségtől olyan magyar állampolgárt, aki ott keresett menedéket. Szijjártó Péter csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta:

egészen elképesztő, hogy még ilyenkor, háború idején is vannak olyanok, akik álhíreket gyártanak és terjesztenek, s azért, hogy maguknak vagy másoknak politikai tőkét kovácsoljanak, megpróbálják lejáratni azokat, akik éppen azért dolgoznak, hogy segítsenek a bajba jutott honfitársainkon. Tisztelettel kérem őket, fejezzék be!

– fogalmazott.

A valóság a következő: a kijevi nagykövetségünk teljes létszámmal működik, a nap folyamán több mint ötven magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet és egyeztetett szolgálatban lévő munkatársakkal. Mivel az alapvető infrastruktúra gond nélkül üzemel, tehát van víz, gáz és villany, a nagykövetségi munkatársak jelenleg el tudják látni a szükséges feladatokat, és segítséget nyújtanak minden bajba került magyar állampolgárnak – jelezte a tárcavezető.

Hozzátette, hogy mindazon magyar állampolgárok számára, akik biztonságot keresnek a képviselet épületében, természetesen továbbra is rendelkezésre állnak, jelenleg is több honfitársunk tartózkodik a követség falai között.

Természetesen mindenki addig maradhat, amíg szükségét érzi. Aljas hazugság, hogy bárkit elküldtünk volna – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet, hogy a válsághelyzetből fakadóan viszont a telekommunikációs szolgáltatás akadozik, így a telefonvonalak nem mindig üzemelnek.

„Ha emiatt bármely bajba került magyar állampolgár nem tudná elérni a nagykövetséget telefonon, akkor kérem, hívja a nap 24 órájában üzemelő konzuli szolgálatot (+36-80-36-80-36), ahol kollégáim folyamatosan fogadják a hívásokat és azonnali felvilágosítást adnak. Annak érdekében, hogy minden hívást fogadni tudjunk, a konzuli szolgálat budapesti központja emelt létszámmal üzemel” – húzta alá Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.