Ukrán elnök: „Nem félünk senkitől és semmitől!”

Az ukránokhoz és a nemzetközi közösséghez is beszédet intézett Volodimir Zelenszkij.

Magyar Nemzet
2022. 02. 22. 2:06
ZELENSZKIJ, Volodimir
München, 2022. február 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem félünk senkitől és semmitől! – üzente Volodimir Zelenszkij azok után, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, elismeri a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok függetlenségét. Az ukrán elnök videóüzenetében leszögezte, hogy

Ukrajna nem ad semmit senkinek, az ország határai változatlanok maradnak, nem számít Oroszország milyen kijelentéseket tesz.

Figyelmeztetett, hogy a lépéssel Moszkva megsértette Ukrajna szuverenitását, egyúttal lerombolta az esélyt a békés rendezésre, a jelenleg fennálló nemzetközi tárgyalások folytatására. Úgy vélte, ezzel az oroszok semmibe vették a minszki megállapodást, illetve a normandiai négyek eddigi döntéseit. Azt ugyanakkor sietett hozzátenni, hogy Kijev továbbra is a politikai és diplomáciai megoldás mellett áll. 

Felszólította a nemzetközi partnereiket, hogy egyértelmű és hatékony lépéseket vár el tőlük támogatásként. 

Tájékoztatása szerint kezdeményezte a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – rendkívüli egyeztetését, valamint kérvényezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, amelyre már kedden hajnalban sor kerülhet.

Az ukrán elnök Twitter-bejegyzései szerint már tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, Boris Johnson brit miniszterelnökkel, és az éjszaka folyamán még biztosan szót vált Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Recep Tayyip Erdogan török államfővel is.

A világ vezetői elítélték Vlagyimir Putyin döntését, és kemény választ, újabb szankciókat ígértek Oroszországgal szemben.

 

Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én.(Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.