A CIA szerint Putyin nem őrült, de nagyon mérges

Az amerikai hírszerzés vezetője a nukleáris háború esélyeiről is beszélt.

2022. 03. 09. 11:31
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2022. március 3. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov Fotó: Andrej Gorskov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerintem Vlagyimir Putyin most mérges és frusztrált. Valószínűleg bekeményít, és próbálja felőrölni az ukrán hadsereget, tekintet nélkül a civil áldozatokra

– jósolt borús jövőt az ukrajnai háborúban William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a képviselőház hírszerzési bizottságának ülésén. Arra a képviselői kérdésre, hogy az orosz elnök megőrült-e, a CIA vezetője úgy felelt, nem hinné, hogy őrült, viszont sértett, ragaszkodik a véleményéhez, ezért nagyon nehéz vele szót érteni. Úgy vélte, hogy az Ukrajna elleni offenzíva Vlagyimir Putyin személyes, mély meggyőződésén alapul.

William Burns, a CIA igazgatója. Fotó: MICHAEL REYNOLDS

Az amerikai hírszerzés is megerősítette, hogy az orosz előrenyomulás lelassult Ukrajnában a védők váratlan szívósságának köszönhetően. Abban viszont már bizonytalanok voltak, hogy Moszkva ennek ellenére ragaszkodni fog-e eredeti céljaihoz, vagy beéri kevesebbel.  Mégis úgy hiszik, Vlagyimir Putyin a végsőkig elszánt, hogy a veszteségek, a globális szankciók, az elszigetelődés dacára folytatja az inváziót.

Úgy véljük, hogy az orosz elnök megbántva érzi magát, úgy érzi, a Nyugat nem adott neki kellő tiszteletet, és úgy tekint erre a háborúra, hogy nem engedheti meg, hogy elveszítse

– folytatta az értékelést Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés (az amerikai hírszerzéseket összefogó intézmény) vezetője.

Amit hajlandó elfogadni győzelemként, idővel változhat

– tették hozzá.

Azokra az aggodalmakra, hogy az orosz elnök múlt héten emelte az orosz nukleáris arzenál készültségének fokát, az amerikai hírszerzés úgy reagált: egyelőre nem észleltek szokatlan tevékenységet az orosz nukleáris erők helyzetében. A Pentagon hírszerzése emlékeztetett rá, hogy az oroszok az utóbbi években modernizálták a nukleáris képességeiket, különösen a kisebb, taktikai fegyvereket, ezért az orosz elnök azt hiheti, hogy „aszimmetrikus előnye van”.

A CIA nyilvánosságra hozta saját becsléseit is az eddigi orosz veszteségekről. Ők úgy számolják, 

hogy eddig 2000-4000 orosz katona életét követelte a háború. 

Korábban Kijev 12 ezres számról beszélt, ami meglehetősen túlzónak tűnt. Figyelmeztettek arra is, hogy több ukrán várost körülzártak, hevesen bombáznak, és elzártak az élelemtől, víztől, fűtéstől és gyógyszerektől. Úgy vélték, hogy a következő 10-14 napban kifogyhatnak a főváros készletei.

Menekülnek a Kijev közeli Irpinyből. Lassan kifogynak a készletek. Fotó: Roman Pilipej

Egy másik meghallgatáson Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkárt is meghallgatták. Ő már keményebb szavakkal úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin „megszállott, paranoiás vezető”. 

Az elmúlt években az orosz elnök birodalmi ambíciói csak növekedtek, és elégedetlen Oroszország elmúlt harminc évének történelmével

– értékelt.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencián tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. március 3-án. Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.