időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

A románok elutasítják Ukrajna katonai támogatását

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.03.15. 06:45 2022.03.15. 07:15
A románok elutasítják Ukrajna katonai támogatását

A romániai lakosság közel nyolcvan százaléka elutasítja, hogy Románia katonákat küldjön Ukrajnába, több mint hatvan százaléknyian pedig semmilyen román katonai segítség küldésével nem értenek egyet. A Curs közvélemény-kutató cég az orosz–ukrán háború kapcsán végzett felmérést, amely kitér a pártok népszerűségére is.

Az adatokból az is kiderül, hogy Románia polgárait sokkal jobban aggasztja az energiahordozók és az élelmiszerek árának növekedése, mint az ukrajnai háború.

 A Főtér erdélyi portál által idézett kutatás szerint a a válaszadók kilencvenkilenc százalékát nagyon aggasztja az áram árának növekedése. Az élelmiszerárak kapcsán kilencvennyolc, a földgázé esetében pedig kilencvenhat százalékos ez az arány. Az ukrajnai háború csak a negyedik helyen áll a „aggodalmi listán”, de itt is magas az arány: a válaszadók kilencvenhárom százaléka tartja nagyon aggasztónak a helyzetet, s nyolcvankilenc százaléknyian attól tartanak, hogy a háború Romániára is átterjedhet. A megkérdezettek nagy többsége egyetért az ukrajnai menekültek befogadásával, támogatja a humanitárius segélyek küldését és az Oroszország elleni európai uniós szankciókat.

 A Nicolae Ciuca vezette bukaresti kabinet egyébként már néhány nappal a háború kitörése után úgy döntött, élelmiszer, víz és gyógyszerek mellett logisztikai segítségként golyóálló mellényeket, sisakokat, lőszert, valamint katonai felszerelést is küld Ukrajnának.

Az utóbbi hetekben megerősödött a kormányzó pártok népszerűsége. A friss adatok szerint magabiztosan vezeti a támogatottsági listát a hatalmon lévő és a védelmi minisztériumot is irányító Szociáldemokrata Párt harminchat százalékkal. A második helyen a szintén kormányon lévő – a miniszterelnököt adó – nemzeti liberálisok állnak húszszázalékos népszerűséggel. Csökkent az oltásellenes, egyes elemzők szerint orosz anyagi támogatásban részesülő ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség reputációja, amely tizennégy százalékra esett vissza. Nagyot zuhant a liberális, szintén az ellenzéket erősítő Mentsétek meg Romániát Szövetség népszerűsége, a párt jelenleg nyolc százalékon áll.

Borítókép: Amerikai katona lő egy páncélozott katonai járműből hadgyakorlat közben egy katonai lőtéren a kelet-romániai Smardanban 2022. március 10-én. (Fotó: MTI/AP/Alexandru Dobre)

Háború Ukrajnában

A németek jóval több Leopardot adnak Ukrajnának, mint amit eddig ígértek

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.