Az Iszlám Állam magára vállalta az újabb izraeli merényletet

Két ember meghalt a Hadera központi buszpályaudvaránál automata fegyverekkel elkövetett támadásban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 28. 10:02
null
Beér-Seva, 2022. március 22. Rendõrök az izraeli Beér-Seván elkövetett késelés helyszínén 2022. március 22-én. A merénylõ, aki az arab muzulmán beduin kisebbséghez tartozó izraeli állampolgár volt, megölt három embert, és többeket életveszélyesen megsebesített, majd agyonlõtték a késelõt. MTI/AP/Tsafrir Abayov Fotó: Tsafrir Abayov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat vállalta magára azt a merényletet, amelyet vasárnap este követtek el az észak-izraeli Hadera városban. A merényletben két ember meghalt, hét megsebesült, a támadókat agyonlőtték.

A dzsihadista szervezet a Telegram közösségi oldalon adta hírül, hogy a „beszivárgott kommandó” két tagja hozzá tartozott.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezetek üdvözölték az iszlám böjti hónap, a ramadán előtt egy héttel elkövetett merényletet.

A két merénylő a Tel-Avivtól mintegy 50 kilométerre fekvő Hadera városközpontjában, a központi buszpályaudvarnál automata fegyverekből nyitott tüzet az ott tartózkodó rendőrökre és civilekre. A közelben lévő határőr katonák meghallották a lövéseket, a helyszínre siettek, és agyonlőtték a támadókat. Az izraeli rádió szerint a merénylők izraeli állampolgárok voltak, de arabok.

A támadás idején több arab ország külügyminisztere mellett Antony Blinken is Izraelben tartózkodott. 

Az amerikai külügyminiszter ötnapos körútja során Izraelbe, Ciszjordániába, Marokkóba és Algériába látogat, tárgyalásainak témái közt napirendre kerül Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az Egyesült Államok és Irán között fennálló feszültségek, valamint az izraeli–palesztin konfliktus. Blinken a Twitter közösségi oldalon elítélte és értelmetlennek nevezte a vasárnap esti merényletet, és a halálos áldozatok családjának kinyilvánította részvétét. A sebesültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter (j) és amerikai hivatali partnere, Antony Blinken Jeruzsálemben 2022. március 27-én Fotó: Jacquelyn Martin

Múlt héten Dél-Izraelben Beér-Seván történt hasonló, akkor négy emberéletet kioltó merénylet, amelyet egy, a Negev-sivatagban élő, szintén arab nemzetiségű izraeli állampolgár hajtott végre.

Borítókép: rendőrök az izraeli Beér-Seván elkövetett késelés helyszínén 2022. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.