Csehország és a balti államok még több fegyvert szállítanának Ukrajnába

Azt is sürgetik, hogy minél előbb vegyék fel az ukránokat az Európai Unióba.

MTI
2022. 03. 30. 20:01
null
Russia Ukraine War France Fotó: Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország és a három balti állam – Észtország, Lettország, Litvánia – támogatja Ukrajna felvételét az Európai Unióba, s úgy vélik, hogy Ukrajnának mihamarabb meg kellene kapnia a tagjelölti státust – jelentette ki Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke, miután szerdán Prágában találkozott a balti államok parlamenti elnökeivel. 

A négy parlamenti vezető egybehangzóan szigorítani szeretné az Oroszország elleni szankciókat és növelni az Ukrajnának nyújtott segítséget, beleértve a fegyverszállításokat is.

A négy ország közös álláspontja egyértelműen az, hogy Ukrajnának mihamarabb tagjelölti státust kellene adni az Európai Unióban. Segíteni akarunk neki abban, hogy az Európai Unió tagja lehessen

– mondta a cseh parlamenti alsóház elnöke újságíróknak. Viktorija Cmilyte-Nielsen, a litván parlament elnöke szerint amennyiben Ukrajna tagjelölti státust kapna Brüsszeltől, az az Európai Unió nagy győzelme és Vlagyimir Putyin nagy veresége lenne.

A három balti ország parlamenti vezetői a múlt héten Kijevben jártak, és tárgyaltak az ukrán vezetőkkel. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mire van most a legnagyobb szüksége Ukrajnának, Jüri Ratas, az észt törvényhozás elnöke leszögezte: az ukránok kérése világos.

Fegyvereket kérnek, elsősorban tankokat, az ukrán légtér lezárását és az Oroszország elleni gazdasági embargó további szigorítását.

– Támogatjuk, hogy az összes orosz bankot kivétel nélkül kizárják a SWIFT globális fizetési rendszerből – hangsúlyozta Jüri Ratas. – Az ukránok nemcsak védekezésre szolgáló fegyvereket, de támadófegyvereket is igényelnek – tette hozzá Inara Murniece, a lett parlament elnöke. – Felszólítjuk partnereinket, hogy folytassák az Ukrajnának nyújtott hadianyagsegélyek szállítását – közölte a lett politikus.

 

Borítókép: Az Ukrajna feletti légtér lezárását követeli tüntetés Franciaországban. (Fotó: Peter Dejong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.