Észak-Korea idén tucatnyi fegyverkísérletet hajtott végre

Japán szerint ismét ballisztikus rakétát teszteltek.

MTI
2022. 03. 24. 8:41
null
Szöul, 2022. január 30. Észak-koreai rakétakilövésrõl szóló tudósítás a szöuli fõpályaudvaron 2022. január 30-án. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea egy közép hatótávolságú ballisztikus rakétát indított el ezen a napon a .nyílt tenger irányába A mostani észak-koreai rakétakísérlet már a hetedik az év eleje óta. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun Fotó: Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea vélhetőleg ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjairól a Japán-tenger (Keleti-tenger) irányába csütörtökön – közölte a japán védelmi minisztérium. A japán parti őrség arra készül, hogy a rakéta a szigetország északi partjainál, Japán különleges gazdasági övezetén belül landolhat. Eközben a dél-koreai hadsereg a részletek pontosítása nélkül nagy hatótávolságú rakéta teszteléséről számolt be. Mun Dzse In dél-koreai elnök az eset miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea idén tucatnyi fegyverkísérletet hajtott végre. Szakértők rámutattak, hogy Phenjan szokatlan aktivitása az aktuális fejlesztések mellett a nyomásgyakorlás eszköze is.

Észak-Korea az elmúlt hetekben kétszer hajtott végre olyan közepes hatótávolságú rakétakísérletet a főváros, Phenjan közelében, amelynek során amerikai és dél-koreai katonai források szerint a Hvaszong–17 egyes elemeit tesztelhette. A Hvaszong–17 egy újszerű interkontinentális ballisztikus rakéta, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők attól tartanak: a fegyvert hamarosan élesben is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Phenjan 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak.

 

Borítókép: észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás a szöuli főpályaudvaron 2022. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.