Két iráni tiszt vesztette életét az izraeli légicsapásban

Az áldozatok állítólag Irán és a Hezbollah számára fontos rakétaprecíziós projektekkel foglalkoztak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 09. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Forradalmi Gárda két tisztje vesztette életét Damaszkusz mellett a hétfői izraeli légicsapásban, amelyről akkor a szíriai hivatalos média két szíriai civil megöléseként számolt be − jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet szerdán. Izraelben a lap szerint fokozták a katonai készenlétet, miután az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy két iráni tiszt halt meg a hétfői támadásban Szíriában.

− Izrael meg fogja fizetni ennek a bűncselekménynek az árát

− fenyegetett az iráni elit kommandó közleményében. A Ynet szakértőkre hivatkozva úgy tudja, hogy 

a két tiszt az Irán és a Hezbollah számára fontos rakétaprecíziós projekttel foglalkozott, és ha ez valóban igaz, akkor haláluk súlyos csapást jelenthet Iránnak.

Az iráni média, köztük a Forradalmi Gárdához közel álló Tasnim hírügynökség nem részletezte a légicsapásban meggyilkolt tisztek, Murtaza Szaid Nadzsd és Ihszan Karbala Bur szerepét és feladatát Szíriában.

A hivatalos szíriai hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva hétfőn azt közölte, hogy hajnali 5 óra körül Damaszkusz közelében, déli irányból, Bejrút felől végrehajtott izraeli légicsapásokban életét vesztette két szíriai civil.

Legutóbb február 24-én csapódtak be izraeli rakéták Szíriában, órákkal azelőtt, hogy Moszkva megindította az Ukrajna elleni támadást. Abban a légicsapásban három szíriai katona vesztette életét. Az általában fegyverszállítmányok, fegyverraktárak és iráni vagy Iránból támogatott fegyveresek elleni légitámadásokkal Izrael megpróbálja elejét venni az ország közelébe telepített iráni szövetségesek, köztük a libanoni síita Hezbollah milíciája további felfegyverzésének, hogy kisebb valószínűséggel indíthassanak támadást a zsidó állam ellen.

Borítókép: Az izraeli rakéták becsapódásának helyszíne Damaszkusz közelében (Fotó: SANA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.