Kiril Petkov: Washington Stryker-századot vonultat fel Bulgáriában

Llyod Austin a látogatásán hangsúlyozta: a délkelet-európai ország többnemzetiségű NATO-harccsoportot állít fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 19. 13:10
AUSTIN, Lloyd
Bulgária, 2022. március 18. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter amerikai katonákkal találkozik egy katonai kiképzõbázison Bulgáriában 2022. március 18-án. MTI/AP/Robert Burns Fotó: Robert Burns
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Stryker páncélozott harcjárművekkel felszerelt gyalogosszázadot vonultat fel Bulgáriában a NATO harccsoportja keretében a szövetség keleti felének erősítésére, Ukrajna orosz lerohanása után – jelentette be szombaton Kiril Petkov bolgár kormányfő.

Az Egyesült Államok beleegyezett a Stryker-század felvonultatásába. Ez erős jelzés valamennyi NATO-szövetségesünk számára

– mondta Petkov a szombati szófiai sajtótájékoztatóján, melyet Llyod Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott. Bulgária, amely Moszkva szoros szövetségese volt a hidegháború idején, azóta azonban az Európai Unió és a NATO tagállama lett, legfeljebb ezerfős harccsoportot hoz létre a NATO Európai Szövetséges Főparancsnoksága alatt. A harccsoportban várhatóan más szövetséges államok katonái is részt vesznek.

Szerettem volna hangsúlyozni a bejelentés fontosságát: Bulgária többnemzetiségű NATO-harccsoportot állít fel és vezet. Ez fontos lépés, és teljes mértékben támogatjuk

– mondta Llyod Austin.

Petkov közölte, hogy Bulgária továbbra is küld humanitárius segélyt Ukrajnába és fogad a háború elől menekülő ukránokat, de egyelőre nem tervez fegyvereket küldeni Kijevnek, mivel a Fekete-tenger partján fekvő ország túl közel van a konfliktushoz.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter amerikai katonákkal találkozik egy katonai kiképzőbázison Bulgáriában 2022. március 18-án (Fotó: MTI/AP/Robert Burns)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.