Lakóépületeket és egy erőművet is bombatámadás ért kedden Ukrajnában

Moszkva fegyvernyugvás életbe léptetését és humanitárius folyosók megnyitását ígérte öt ostromlott városnál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 08. 10:36
PUTYIN, Vlagyimir
Irpiny, 2022. március 7. A Kijev közelében lévõ Irpinybõl menekülõ emberek átkelnek egy orosz légicsapásban lerombolt híd alatt kialakított átkelõn, az Irpiny folyónál 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Oleksandr Ratushniak Fotó: Oleksandr Ratushniak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz katonai repülőgépek több kelet- és közép-ukrajnai várost bombáztak keddre virradóan, Kijev külvárosait pedig tüzérségi támadás érte – közölték ukrán tisztségviselők.

Kijevtől keletre, az orosz határ közelében lévő Szumi és Ohtirka városokban lakóépületeket és egy erőművet ért bombatámadás

– közölte Dmitro Zsivickij helyi közigazgatási vezető. – A támadásoknak több mint tíz civil halálos áldozatuk van – köztük gyerekek –, és vannak sebesültjeik is, illetve meghalt négy ukrán katona – tette hozzá.

Bombatámadás ért egy zsitomiri olajraktárt és a szomszédos Csernyihiv várost is, amely Kijevtől nyugatra van. Buha kijevi peremkerületből az ottani polgármester heves tüzérségi tűzről számolt be. 

Még a holttesteket sem tudjuk összeszedni, mert éjjel-nappal folyamatosan csapódnak be a lövedékek. Emiatt a kutyák szaggatják szét őket. Rettenetes!

– mondta Anatol Fedoruk.

Az orosz védelmi minisztérium közép-európai idő szerint kedd reggel nyolc órától fegyvernyugvás életbe léptetését és humanitárius folyosók megnyitását ígérte a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához, öt ostromlott ukrán városnál

 – Kijevnél, Csernihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál.

Kijevből és Csernhivből egy-egy folyosó vezet Belarusz, illetve Oroszország felé, Harkivból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. Az orosz fél a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt nemzetközi bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott. 

Az északkelet-ukrajnai Szumi és a Kijev melletti Irpiny városokból mindeközben már meg is kezdték a civilek evakuálást.

Helyi idő szerint fél tízkor már több mint 150 ember elhagyta városát, és a kiürítés folyamatban van

– mondta Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója. 

Borítókép: A Kijev közelében lévő Irpinyből menekülő emberek átkelnek egy orosz légicsapásban lerombolt híd alatt kialakított átkelőn, az Irpiny folyónál 2022. március 7-én (Fotó: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.